Skånes Fria

Feministiskt initiativ – ett år efter valet

Ett år har gått sedan fyra representanter från Feministisk initiativ blev invalda i kommunfullmäktige i Simrishamn. Med sig hade de jävlar anamma och en intention att motverka ”gubbigheten” i kommunen. Här berättar Stina Gustavsson och Julia Falkman om sina erfarenheter, om att få en debatt att vända, bli kallade ”flickorna i FI” och om den svåra tystnadskulturen.

– Det känns som att vi har kommit in på ett bra sätt, det märks att de andra partierna försöker rycka upp sig när det gäller jämställdhetsfrågor. Samtidigt vill majoriteten gärna lägga fram det som att de gör mycket inom det området redan, säger Stina Gustavsson som är en av partiets ledamöter i kommunfullmäktige.

En av FIs huvudsakliga ambitioner efter valet, då de blev tredje största parti i Simrishamn, var att införa ett jämställdhetsråd, som kunde arbeta på heltid med att föra in ett jämställdhetsperspektiv i kommunens alla verksamheter. Det förslaget har inte gått igenom, då det var den borgliga majoritetens budget som antogs rakt av. Men det är en fråga som de kommer fortsätta att driva.

Julia Falkman, ordförande för FI Österlen, berättar att hon från sin plats på åhörarbänken har sett hur ledamöterna från FI har vuxit och blivit säkrare under året.

– Det var jättejobbigt i början att gå upp och prata, men Gudrun Schyman har tryckt på och uppmuntrat så nu har jag nog börjat vänja mig lite och är inte så rädd för att göra bort mig, säger Stina Gustavsson.

– Våra ledamöter har kommit och inte vetat något och räckt upp näven och frågat ”vad betyder det här, varför gör vi så här?” Och då har det blivit en debatt, och en konfrontation i vissa lägen. Men jag tror det är jättebra att man får veta vad som egentligen bestäms, säger Julia Falkman.

De har inte hunnit lämna in så många motioner än, men en stor seger finns med i bagaget.

– Vi fick igenom motionen om att alla kommunanställda ska bli erbjudna att arbeta heltid. Det blev en livlig debatt och det kändes som att vi i oppositionen hade pratat ihop oss och var eniga. Där kunde vi verkligen debattera och trycka ner dem i skorna, det var en härlig känsla, säger Stina Gustavsson.

En annan motion som de har lämnat in är att kartlägga hur mycket pengar som läggs på traditionell tjej- respektive killverksamhet i skolan och inom idrotten. Den har inte varit uppe för diskussion ännu. De vill också driva igenom att en jämställdhetsplan antas av kommunen.

Den där ”gubbigheten” som de sa sig vilja motverka har de märkt av både här och där. Stina Gustavsson berättar om hur en del av de manliga ledamöterna fäller kommentarer när Gudrun Schyman står i ledarstolen, och hur de sedan skrattar bakom hennes rygg när hon har gått förbi.

– Det händer aldrig när en man pratar. Så där märker man hur de försöker befästa sin makt och stöta bort oss och det vi säger genom att sitta och kackla. 

I kommunstyrelsen är det samma sak. Alla män är placerade längst fram närmast ledningen, och kvinnorna längst bak. Så sitter de där och mumlar för sig själva så att man inte hör vad de säger, säger Stina Gustavsson.

– Jag har också märkt av det där, vi har blivit kallade för ”flickorna i FI” i någon nämnd någon gång. Då kom det visserligen från en kvinna, säger Julia Falkman.

Just på grund av att den nedlåtande attityden och förminskandet kommer både från män och kvinnor är hon osäker på om man verkligen ska kalla det för gubbighet.

– Ordet gubbighet kan ses som stötande för dem det syftar på. Kanske ska man kalla det för något annat, en patriarkal machostämning, eller tystnadskultur. Det här outtalade att man inte ska diskutera, saker ska tystas ner och att det är några få personer som står närmast ordföranden som bestämmer. Det är något som vi försöker lyfta och uppmärksamma, säger Julia Falkman.

Hon märker också hur många av de andra politikerna ser dem som förrädare när de lyfter någon kritik. De får höra att de svartmålar kommunen och att de aldrig är nöjda. Svåra frågor förväntas tystas ihjäl.

Under det kommande året vill de ta vara på det de har lärt sig, skriva fler motioner och bli mer offensiva. Förutom själva arbetet i kommunfullmäktige så ser de till att göra verksamhetsbesök på kommunala arbetsplatser, som på skolor och hos hemtjänsten.

– Det är ett sätt att få veta vad som fungerar bra och dåligt på arbetsplatsen, och att få ett ansikte på dem som arbetar där, säger Julia Falkman.

Mötet och diskussionen med medborgarna är något som de vill hålla fast vid från valrörelsen. Under mandatperioden ska de besöka sjutton byar runt om i kommunen, något som de kallar för Fika med FI. Det är en chans för invånarna att ställa politikerna till svars och berätta vad som händer i byarna. Under hösten kommer de även att ha en studiecirkel i feminismens grunder för alla som är intresserade.

– Så det händer mycket. Men folk verkar ibland förvänta sig att vi ska göra underverk väldigt snabbt. Man måste komma ihåg att vi inte är i majoritet. Vi är bara fyra stycken, och de flesta är helt nya inom politiken. Det kan ta ett tag till innan vi är helt varma i kläderna, säger Julia Falkman.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kooperativ vård lockar patienter

Patienterna strömmar till Sveriges första medlemsägda vårdcentral i Sollefteå och nu finns planer på att bygga ett sjukhus.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu