Skånes Fria

Det våras för den arabiska filmindustrin

– Förr var man tvungen att skicka in alla filmmanus till myndigheterna för godkännande. Men när regimerna faller finns plötsligt ingen sensor och filmskaparna kan göra vilka filmer de vill. Det är en spännande tid för arabisk film.

Mouhammad Keblawi är festivalchef och initiativtagare till Malmös nyaste filmfestival och ser redan nu revolutionerande förändringar i den arabiska filmindustrin. Malmö arab film festival som har världspremiär nästa vecka, visar 36 filmer och inkluderar flera seminarier, bland annat på temat Arabiska våren. Filmen 18 days in Egypt, som filmades under sommarens revolution kommer här att visas i Sverige för första gången.

Flera kända arabiska skådespelare och regissörer kommer att medverka på festivalen, bland annat Khaled Abu El Naga från Egypten och Julia Kassar från Libanon, som spelar den kvinnliga huvudrollen i Here comes the rain.

– Jag ville att Malmö arab film festival skulle bli mer än filmvisning, en riktig festival. Det är viktigt för mig att varje film som visas representeras av en skådespelare, regissör eller någon annan person som kan vara med och presentera filmen för att det ska bli ett kulturmöte, förklarar Mouhammad Keblawi.

Han tycker att film är ett perfekt sätt att lära känna andra kulturer och öppna dialoger mellan folk.

– Film är tillgängligt och lätt att förstå. Genom att se filmer som är gjorda för en arabisk publik har de andra 160 nationaliteterna som bor i Malmö en möjlighet att se hur våra länder resonerar och berättar. Själv har jag bott i Sverige i tjugo år och har bara sett två arabiska filmer på SVT, båda var faktiskt egentligen Hollywoodproduktioner. Det här är en unik chans.

Arabiska filmfestivaler har blivit ett begrepp i många länder. Bara i USA finns över tio, från New York till San Francisco. Berlin, Geneve och Australien har också sina egna arabiska filmfestivaler.

Filmindustrin i arabländerna är naturligtvis lika diversifierad som i europeiska länder.

– Egypten är arabvärldens Hollywood. Där har man traditionellt gjort glättiga filmer med lyckliga slut som spelar in mycket pengar, förklarar Mouhammad Keblawi.

I Jordanien finns ingen långfilmsproduktion alls. Där är det enbart dokumentärer och kortfilm som spelas in. Förenade Arabemiraten, UAE hade ingen filmindustri över huvud taget för bara tio år sedan. I dag producerar de massor av film.

Eftersom filmerna inte har någon distribution i Sverige är de textade på engelska. Bara en enda film har svensk text, Outside the law, som visas på lördag kväll. Filmen var Algeriets Oscarsbidrag till kategorin Bästa utländska film förra året.

Malmö Arab Film Festival har fått mycket stöd från kommun och region.

– Vi har fått ett fantastiskt stöd, och har väldigt många samarbetspartners, men det har inte varit helt lätt att få ekonomin att gå ihop. Notan för att bjuda in internationella gäster och administrera festivalpriser är inte låg, men Mouhammad Keblawi är nöjd med sitt beslut att genomföra festivalen trots en tuff ekonomisk kalkyl.

– Malmö behöver den här festivalen. Det är så många som har sagt det och jag håller med.

På sikt hoppas han att Malmö arab film festival kan bli en inkörsport för arabisk film i Skandinavien, och vice versa.

– När skådespelare och producenter kommer hit och ser att man kan filma här finns det möjlighet för att få hit filmproduktioner. Jag är också glad för att andra festivaler, som Göteborgs internationella filmfestival, vill komma och titta på våra filmer. Det blir ett sätt för dem att få upp ögonen för arabisk film.

Fakta: 

Malmö arab film festival (MAFF) äger rum 23–27 september på Biograf spegeln, Moriska paviljongen och Statsbiblioteket.
• På festivalen delas priser ut i klasserna Bästa långfilm, Bästa kortfilm, Bästa dokumentär, Bästa manliga skådespelare och Bästa kvinnliga skådespelare. 
• Trofén föreställer en kronhjort, symbolen för Skåne. Ett publikpris kommer också att delas ut.

Läs även: Han sätter Malmö på kartan i den arabiska filmvärlden

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

SD gror ur maktlösheten på myllan

Svaret på Sverigedemokraternas framgångar är att ge möjligheterna åter till dem som inte längre har några, skriver Anna Maris.

Fria Tidningen

Ljudboken i ny form

Ljudbok på usb-sticka är framtiden. I alla fall om man frågar förlaget Andra världar.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu