Idrottare som klyver gränser | Fria.Nu
Fria Tidningen

Idrottare som klyver gränser

Oscar Pistorius medverkan i VM har satt fingret på en viktig fråga. Hur viktig är dagens uppdelning mellan idrottare med och utan funktionshinder och hur ska gränserna dras?

Svenska handikappidrottsförbundet har nyligen skrivit en motion till generalförsamlingen inom den paralympiska idrottsrörelsen om att dagens fokusering på idrottare med jämförelsevis små funktionsnedsättningar måste stoppas.

Enligt motionen slår det ut deltagare med grava funktionshinder – idrottare som det från början var tänkt att spelen skulle passa för.

–Som det är nu försöker man att Paralympics ska likna ”ordinarie” idrotter så mycket som möjligt. Vi tycker det är fel väg att gå. Vi vill att man utreder hur många som nu stängs ute från Paralympics och att man i vissa fall höjer kraven för minsta handikapp, säger Hans Säfström, sportchef i Svenska handikappidrottsförbundet.

Han tycker att den intensiva debatten kring Pistorius deltagande i VM är berättigad.

– I just det fallet var det speciellt eftersom skenorna kan ses som hjälpmedel. Vad händer i förlängningen om det kommer en idrottare med flexfot som hoppar 4 meter i höjdhopp och 12 meter i längdhopp?

Anders Östnäs, forskare inom handikappidrott och idrottssociologi på socialhögskolan i Lund, ser tendenser till större integrering mellan idrottare med och utan handikapp och är för en sådan utveckling.

– I vissa grenar som pistolskytte och bågskytte är skillnaden liten mellan idrottare med och utan funktionshinder och det är naturligt med en integrering. I VM var olika rullstolstävlingar med som uppvisningssporter och jag hoppas att dessa grenar blir fullvärdiga inom en snar framtid. Jag vet att man diskuterar detta och kanske blir det verklighet redan nästa OS, säger han.

Han menar också att uppdelningen handlar om makt och status mellan respektive förbund.

– Det är viktigt att Paralympics får behålla sin status, som ett av världens största idrottsevenemang. IPC, internationella paralympiska kommittén är ju liksom IOC, olympiska kommittén, en världsomspännande organisation, där bägge vill hålla en viss gränsdragning gentemot varandra, säger han.

Stefan Olsson, förbundskapten för svenska friidrottslandslaget, ser det som svårt att implementera större delar i respektive tävling.

– Jag tror att ytterligare små steg kommer att tas mot en integrering. Men att implementera större delar i ett VM som är väldigt omfångsrikt som det är ser jag som svårt, säger han.

Fakta: 

Paralympics är
handikappidrottens
motsvarighet till
de Olympiska spelen
och hålls i
anslutning till dessa.

Läs även:
Jonas Jacobsson
satsar på både
Paralympics och OS

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu