Hallå där,Kristina Markström... | Fria.Nu
Fria Tidningen

Hallå där,Kristina Markström...

Hallå där, Kristina Markström, tidigare anställd sjuksköterska på intensiven i Kiruna och aktiv i aktionsgruppen för Kiruna sjukhus bevarande, som på lördag deltar i den landsomfattande manifestationen mot nedskärningar i vården. Förutom i Kiruna hålls manifestationer i bland annat Sundsvall, Göteborg, Ludvika, Ängelholm, Malmö och Karlskrona.

Vad händer på lördag?

– På lördag klockan 14 genomförs en manifestation för att bevara akutsjukvården i Kiruna. Runt om i landet genomförs liknande aktioner för att bevara vården.

Varför genomför ni manifestationen?

– Vi har tröttnat på nedskärningarna inom vården i Kiruna. Nu har all kirurgi inklusive den akuta lagts ner, och detta är bara en del i en lång rad nedläggningar. Sedan den första september finns det inga möjligheter att utföra en operation i Kiruna. Det tycker jag är förfärligt.

Vad vill ni uppnå?

– Vi vill behålla akutsjukvården i Kiruna tillsammans med bassjukvård och kirurgi. Vi måste kunna ta emot och stabilisera de akut sjuka patienterna och för det krävs intensivvård. Har vi inte den kompetensen kvar och inte lyckas med de resurser vi har så blir konsekvensen att de inte överlever.

Vad finns det för problem i dag?

– Det är ju så att Kiruna ligger perifert, avstånden är väldiga här uppe. Gällivare ligger tolv mil bort och där ligger det närmaste sjukhuset som finns att tillgå. Vägen dit är dålig, det enda alternativet är helikopter och flygambulans. Har vi tur så tar det en och en halv timme innan flygtransport kommer, i värsta fall får vi ingen alls. Dessutom är väderförhållandena här i norr så pass dåliga under vinterhalvåret att det ibland inte går att flyga.

– Akutkirurgi och alla typer av operationer sker på annan ort. Det enda som kommer att finnas kvar i framtiden är en förstärkt vårdcentral. Där kan man inte ta hand om en akut sjuk människa som har andnings- och cirkulationssvikt – den kompetensen finns inte på en vårdcentral. 2013 är det sagt att intensivvården kommer att stängas och svårt sjuka patienter kommer att dö om vi inte kan ge akutsjukvård.

– Helikopterplattor har vi inte och helikoptern har hittills landat på flygplatsen, men den är inte längre tillgänglig nattetid. Så vi kan heller inte använda oss av ambulansflyg nattetid. I framtiden kommer vi alltså sitta här isolerade på nätterna, hänvisade till att åka iväg med ambulans för att få akutsjukvård. Många gånger kommer konsekvensen bli fatal.

Vilken respons har ni fått på protesterna?

– Responsen har varit bra. De flesta bryr sig, men vi skulle behöva fler politiker som engagerar sig i det här. I Facebookgruppen Rädda kirurgin finns nu mer än 3 000 medlemmar. Jag har inte träffat någon som inte tycker att vi ska kämpa för det här.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu