Fria Tidningen

USA ”mindre enat” tio år efter 9/11

Tio år efter terrordåden mot USA så hävdar de flesta amerikaner att de respekterar mångfalden och religionsfriheten i landet. Långt ifrån alla anser dock att denna princip också omfattar muslimer. Det visar en ny opinionsundersökning.

Enligt opinionsundersökningen, som genomförts i samarbete mellan Brookings institution och Public religion research institute, PRRI, hyser de amerikaner som följer Rupert Murdochs tv-kanal Fox news en betydligt lägre tolerans för muslimer än allmänheten.

Undersökningen visar också att den konservativa Tea party-rörelsens sympatisörer är betydligt mer fientligt inställda till immigranter och deras barn.

Inom båda dessa grupper anser dessutom många att diskriminering av vita amerikaner har blivit ett lika stort problem som diskrimineringen av svarta och andra minoritetsgrupper.

Opinionsundersökningen bygger på telefonintervjuer med 2 450 amerikaner och genomfördes under första halvan av augusti i år. Resultatet visar att de yngre deltagarna, i åldersspannet mellan 18 och 29 år, generellt har en mer positiv attityd till muslimer och andra minoritetsgrupper än de äldre deltagarna i undersökningen.

I den äldre gruppen anser exempelvis 52 procent att islam ”står i strid med amerikanska värderingar”, medan en majoritet på 54 procent i den yngre gruppen vänder sig mot det påståendet. Och medan 64 procent av de yngre deltagarna anser att invandrarna stärker samhället så anser istället 51 procent av de äldre att de utgör ett hot mot de amerikanska värderingarna.

– De yngre är generellt mer välvilligt inställda till både immigrationen och mångfalden jämfört med de äldre. Det tyder på att vi på sikt, på samma sätt som tidigare, kommer att lösa denna fråga genom att integrationen segrar. Men på kort sikt så kommer det att vara en svår och ibland söndrande debatt, säger E.J. Dionne, vid Brookings, som är medförfattare till rapporten.

Undersökningen tyder på att USA har blivit ett mer polariserat land sedan terrordåden den elfte september 2001. Terrorattackerna tycks ha underblåst islamofobin och fientligheten mot immigranter, i synnerhet hos äldre amerikaner och republikaner. ”Tio år efter den 11 september 2001 tycks vi vara en betydligt mindre enad nation”, skriver rapportförfattarna.

En klar majoritet av de svarande säger sig stå bakom grundsatsen om religionsfrihet. Nästan nio av tio ställer sig bakom påståendet att USA grundades på principen om alla medborgares rätt att utöva sin egen religion, och hela 95 procent anser att alla religiösa urkunder ”bör behandlas med respekt även om vi inte delar den tro de ger uttryck för”.

Men trots detta svarade 47 procent av de tillfrågade att de anser att ”islamiska värderingar” står i strid med ”amerikanska värderingar”, medan enbart 48 procent vände sig mot detta påstående.

Samtidigt visar undersökningen en stor skiljelinje i denna fråga mellan två olika grupper. En majoritet av de amerikaner som beskriver sig själva som demokrater, eller oberoende, och som främst har tv-kanaler som CNN som nyhetskälla vänder sig mot påståendet.

I gruppen av republikaner, Tea Party-anhängare och de svarande som främst ser på Fox News svarade dock hela två tredjedelar att de anser att islam står i strid med ”amerikanska värderingar”.

Endast 30 procent av alla svarande menar att påståendet att ”amerikanska muslimer vill införa sharialagar i USA” stämmer – vilket är en åsikt som sprids av ett nätverk av islamofober i landet.

I gruppen som beskriver sig som republikaner anser dock 45 procent att påståendet stämmer, medan hela 54 procent av Tea Party-anhängarna menar att påståendet är riktigt.

Bilden av att muslimer vill införa sharialagar i landet har framförts av ett antal debattörer som ofta fått komma till tals i Fox news. Det är därför inte särskilt förvånande att en majoritet av dem som främst följer den kanalen anser att påståendet stämmer, medan endast en fjärdedel av de som främst följer CNN eller de tre andra stora tv-nätverken anser att det är riktigt.

– Tv-nyheterna spelar en viktig roll när det gäller att påverka åsikterna gentemot amerikanska muslimer. Det är betydligt vanligare att de amerikaner som säger att de främst förlitar sig på Fox news har negativa åsikter om islam och amerikanska muslimer, säger Daniel Cox, forskningschef vid PRRI.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bedrägerier för miljarder i krigets Irak

Minst 10 procent av de 60 miljarder dollar som USA utlovade till återuppbyggnad i Irak kan inte redovisas. Ännu större summor har kastats bort på ofullständiga eller övergivna projekt, enligt en ny rapport.

Fria Tidningen

Få uppmärksammade USA:s tillbakadragande från Irak

USA:s militära intervention i Irak avslutades formellt i torsdags. Efter mer än åtta och ett halvt års krig satte USA:s försvarsminister Leon Panetta punkt för invasionen och den amerikanska flaggan halades ned vid en ceremoni i Bagdad. Men händelsen verkar ha gått de flesta obemärkt förbi i USA.

Fria Tidningen

Tobinskatt på G20-agenda

En skatt på internationella valutatransaktioner som skulle användas för fattigdomsbekämpning ska nu diskuteras av G20. Microsofts grundare, filantropen och miljardären Bill Gates, är en av förespråkarna.

Fria Tidningen

New York-polisen anklagas för spioneri

Efter terroristattackerna den 11 september 2001 har New York-polisen blivit en av USA:s mest aggressiva inhemska underrättelsetjänster. Etniska grupper karläggs på ett sätt som skulle vara förbjudet för den federala regeringen, enligt en ny granskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu