Skånes Fria

Skånsk massutvisning väckte protest

Natten till den 31 augusti utvisades 40 irakier från Sverige och 20 från Norge, Danmark och Finland, från förvaret i Åstorp.

Utvisningen som samordnades av Frontex, var den första massutvisningen som genomfördes av gränspolisen i Skåne. Tidigare har utvisningar gjorts från Stockholm och Göteborg.

Sveriges massutvisningar med chartrade flyg till Irak får kritik av bland annat Amnesty.

– Vi tycker man ska undvika att skicka tillbaka personer till Irak med tvång över huvud taget, på grund av att situationen fortfarande är instabil. Staten har inte förmåga att skydda sina medborgare, säger Madelaine Seidlitz, jurist hos Amnesty.

Fortfarande drabbas civilbefolkningen i Irak av våldsamheter och minoriteter, personer som varit politiskt aktiva, arbetat för utländska styrkor eller för den gamla regimen är särskilt utsatta. Landet har också problem med att hantera de tusentals personer som varje år utvisas till dit.

Utvisningen från Åstorp skedde samma dag som högtiden al-fitr. Irakierna kördes i väg från förvaret till Malmö airport i tre bussar vid 21-tiden på kvällen, bland annat i en sightseeingbuss från Malmö.

Organisationen Aktion mot deportation i Skåne organiserade en sittblockad utanför förvaret för att protestera mot utvisningen. Men blockaden upplöstes snabbt av polisstyrkan.

– Det hela gick lugnt till och de återvändande flögs ut klockan 02 till Bagdad, säger Ewa Gun Westford, informatör vid polisen.

Aktion mot deportation protesterade bland annat mot att Irakierna flögs till flygplatsen i Bagdad, trots att den utsatts för terrorhot och därför var stängd.

– Situationen i Irak har förvärrats den senaste tiden, flera av de som avvisades hade familj och arbete i Sverige. De skickas tillbaka till ett land som de inte haft kontakt med på många år, säger en medlem i aktionsgruppen.

Varken Aktion mot deportation eller Amnesty har hört något från de utvisade sedan de anlände till Irak.

Hittills i år har antalet avvisade i Skåne ökat från 375 personer 2010 till 425 fram till juli i år.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

100 miljoner i ökat Norrlandsstöd

Norrlandsstödet till lantbrukare i norra Sverige har inte räckt för att minska nedläggningen av gårdar. Nu höjs stödet med 100 miljoner.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu