Uppsala Fria

Satsning på bättre kvalitet i äldrevården

Uppsala och Knivsta kommuner satsar på att öka kvaliteten inom äldrevården. Det ska ske bland annat genom de två nationella register som alla enheter inom äldreomsorgen ska börja använda. 

Det är Socialdepartementet som har beslutat att vården för personer över 65 år måste bli mer systematiskt. Ett led i arbetet är de båda registren Svenska palliativregistret och Senior Alert. Syftet med palliativregistret är att förbättra vården i livets slutskede. Senior Alert ska skapa en bra systematik för att arbeta förebyggande.

– Alla som är över 65 och som har kontakt med äldrevården registreras i Senior Alert. Sedan kan varje enhet ta ut data och de ska ligga till grund för kvalitetsarbetet. Det innebär att vi kan anpassa vården och omsorgen på individnivå, säger Karina Wouda, utvecklingsledare vid Kontoret för hälsa, vård och omsorg i Uppsala.

I Senior Alert får personalen registrera en rad uppgifter om den äldres status inom de fyra huvudområdena undernäring, fall, trycksår och munhälsa. Till exempel noteras personens vikt, eventuella svårigheter att äta, psykiska besvär, om personen har trycksår och hur munhälsan ser ut. De uppgifterna används sedan vid den riskbedömning som ska göras för varje individ. I bedömningen kan man se vilka risker som finns i den äldres situation och sätta in förebyggande åtgärder.

Men hur ska man kunna kontrollera att de förebyggande åtgärderna ger resultat?

– Med hjälp av registret kan man till exempel se om personen har ökat i vikt, äter färre mediciner eller sover bättre, säger Karina Wouda.

Hon och tre personer till arbetar nu med att få alla enheter i Knivsta och Uppsala att börja använda sig av de båda registren. De åker runt i kommunerna och berättar för personal, chefer och politiker om hur det hela ska gå till och vilka fördelar som finns dem. Det är en sjuksköterska på varje enhet som är ansvarig för registren, men alla i personalen är med och utformar arbetsrutinerna.

– Men registren förutsätter inte bara registrering utan det är ett helt nytt arbetssätt som betyder att många yrkeskategorier måste samarbeta; dietister, sjuksköterskor, vårdbiträden och chefer. Väldigt mycket beror på cheferna, säger Karina Wouda.

Att börja använda registren kräver alltså visst merarbete och det är inte alla som är positiva till de nya rutiner som måste införas.

– En del reagerar och undrar var man ska få tid och resurser ifrån. Men alla nya saker stöter på motstånd. Det gäller att prata med människor och få dem att inse fördelarna. Och de som har jobbat med det här en tid säger att de inte förstår hur de klarade sig utan tidigare, säger Karina Wouda.

Just nu är utmaningen att få alla att börja registrera, berättar Karina Wouda. Men för henne är det nästa steg som är det mest intressanta – det när man kan börja få ut statistik ur systemen.

– Man kan få diagram och siffror och utifrån det införa kvalitetsåtgärder som fungerar, säger Karina Wouda.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Radiostörningar ökat hot mot civilsamhället

Dagens trådlösa teknik är mycket känslig för störningar. Det kan få allvarliga konsekvenser om viktiga samhällsfunktioner som system för kommunikation, larm och övervakning slås ut. - Det civila samhället är väldigt sårbart för sådana här störningar. Civil trådlös teknik är i regel inte störskyddad mot den här typen av hot på samma sätt som militära trådlösa system, säger Peter Stenumgaard, forskningschef på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Uppsala Fria

Ny metod kan mäta behållarnas livslängd

Forskare vid Uppsala universitet har utvecklat en metod som gör det möjligt att på atomnivå se vad som händer med de kopparbehållare som ska förvara utbränt kärnbränsle i berggrunden. Förhoppningen är att man med hjälp av metoden ska kunna beräkna hur länge kopparen håller.

Uppsala Fria

Namninsamling mot civilflyg på Ärna

Nästan 1100 personer har hittills skrivit under namninsamlingen mot planerna på att öppna upp Ärna flygfält för civilflyg. Insamlingen är en reaktion på regeringens snabbremiss till bland annat Uppsala kommun.

Uppsala Fria

Rödsvart söndag på Ungdomens hus

Hallå där, Andreas Sörensen, ordförande för Uppsala LS (Lokala Samorganisation) av Syndikalisterna, som arrangerar en Rödsvart dag söndag 25 november i Ungdomens hus.

Uppsala Fria

Forskarfredag lockade många

Att göra sin egen sportdryck, mäta sitt kroppsfett och komponera en parfym var några av de saker besökarna i det stora forskartältet kunde ägna sig åt under ForskarFredagen förra veckan.

Uppsala Fria

© 2024 Fria.Nu