Fria Tidningen

Aktivist åtalad för twitter-inlägg

Kvinnan som blev en symbol för den egyptiska revolutionen hotas av fängelse efter kritik av militären.

Den 26-årige egyptiska aktivisten Asmaa Mahfouz förhördes i söndags av militäråklagare efter att hon i ett inlägg på twitter varnat för att laglöshet och brist på mänskliga rättigheter kan leda till att militanta grupper uppstår i Egypten. Hon anklagas nu för att ha ”förolämpat militären och manat till väpnat uppror.”

Asmaa Mahfouz blev en symbol för den egyptiska revolutionen på grund av ett vida spritt videoklipp (se länk till höger) där hon manade sina landsmän att gå ut på gatorna i protest mot regimen den 25 januari. Hon är den sista i en lång rad av framträdande aktivister och journalister som kallats till förhör för kritik av det militärråd som tog makten efter den förre diktatorn Hosni Mubaraks fall.

En facebooksida för solidaritet med Mahfouz samlade snabbt över tiotusen anhängare, och under söndagen och måndagen valde många aktivister att utmana militärrådet genom att skriva kommentarer liknande Mahfouz’s på twitter. Åtalet har också fördömts av den egyptiska oppositionen.

– Militära rättegångar för unga aktivister medan Mubarak och hans anhang döms i civila domstolar är en juridisk fars. Upphäv inte revolutionen, skriver presidentkandidaten Mohammed ElBaradei i en kommentar på twitter.

Själv vägrar Asmaa Mahfouz att be om ursäkt för sina kommentarer:

– Jag är inte rädd, jag kommer inte låta mig tystas, sa hon till TV-kanalen Al Jazeera efter att ha släppts mot borgen på söndagskvällen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Analys: Risk för regionalt bakslag

Militärkuppen i Egypten riskerar inte bara att störta landet ner i en fördjupad våldsspiral. Den kan också medföra ett bakslag för demokratiska krafter i hela regionen, skriver Per Björklund i en analys.

Fria Tidningen

”Vi fortsätter tills revolutionen segrat”

Det egyptiska politiska filmkollektivet Mosireen har nått hundratusentals med sin youtube-kanal. Men deras arbete är inte riskfritt. Fria Tidningen har träffat Salma Said, som fortfarande bär spåren av säkerhetsstyrkornas våld i sin kropp.

Fria Tidningen

Fackliga rättigheter hotade i Egypten

Arbetare spelade en viktig roll i upproret som ledde till att Egyptens förre president Hosni Mubarak störtades. Två år senare befinner sig arbetarrörelsen i konflikt med den nya regeringen.

Fria Tidningen

Opposition fördömer undantagstillstånd i Egypten

President Mohammed Morsis beslut att utlysa lokalt undantagstillstånd efter helgens blodiga kravaller i Suez och Port Said fördöms av oppositionen, som också avfärdar maning till nationell dialog.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu