Fria Tidningen

Pite räknar helt rätt

Piteå dansar och ler undviker att ta sig vatten över huvudet. Elin Herlitz besökte en stadsfestival som lever vidare genom att kombinera lokal karaktär med brett älskade artistnamn.

"Ikväll ska vi gråta en skvätt tillsammans med er, men framför allt ska vi dansa och le", utbrast Ola Salo under The Arks sista spelning, som blev en hejdundrande show på PDOL:s stora scen. En bra sammanfattning av en gatufest där det mesta kan hända.

Piteås hemvändarfest med namn efter stadens slogan är en av Sveriges största gatufester, tillika Luleåkalasets brorsa i Norrbottens festivalfamilj.

Med programpunkter som bänkpressartävling och älgkött i gatuköken samt ett bra artistuppbåd upprätthåller Pite dansar och ler sin sedvanliga karaktär. Det slår mig under Veronica Maggios spelning: en gatufest är viktig för en mindre stad, både för att återförena de utflugna med de bofasta och för att fastställa stadens sociala sammanhållning.

PDOL ger varje år pris till årets Pitebo, men också till årets utflyttade Pitebo och årets “mentala Pitebo”. Det sistnämnda delades ut till just Veronica Maggio som på lördagen bjöd på en gemytlig, glädjeosande spelning. Vart jag än såg stod folk och sjöng med. Det kändes så nära och personligt. Hon talade till ett leende Piteå. 

Nytt för i år var spelningarna i kyrkan. Vilken succé. Kyrkan är en liten oas mitt i en kokande gryta, och helt rätt. Carolina Wallin Perez gav jazziga och stämningsfulla Kent-covers för de många som sökte och fick ett perfekt avbrott från Stora scenen, öltälten och vimlet.

Något som PDOL lyckas med i förhållande till konkurrenterna är att räkna rätt. Hur hålla liv i en festival trots ökande konkurrens? Jo, genom att inse att alla inte kan vara störst. Således var området mindre än i fjol då antalet besökare antogs vara något mindre. Det gäller att sondera terrängen, för att sedan leverera en fest som inte tar sig vatten över huvudet.

Antalet besökare blev större än beräknat. Det kallar jag smart.

"Jag följer med dig hem ikväll, för jag vill inte vara själv”, sjöng Veronica Maggio. Ord som ekade långt in på småtimmarna under festivalen sista natt.

Fakta: 

<h2><span style="font-size: x-small;">Piteå
dansar och ler<br></span><span style="font-size: x-small;"><strong>När
</strong>27-31 juli&nbsp;<br></span><span style="font-size: x-small;"><strong>Var </strong>Piteå&nbsp;<br></span><span style="font-size: x-small;"><strong>Artister </strong>The Ark, Mustasch, Veronica Maggio,
Thin Lizzy, Bo Kaspers Orkester m fl.</span></h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sista natten med Refused

Förra lördagen stod de på Annexet i Stockholm och i kväll är det final på Exel Arena i Umeå där det hela en gång började. Elin Herlitz tar farväl inför Refused sista spelning.

Fria Tidningen

Veckan då svälten kom till stan

En båt med 70 flyktingar nådde Stockholm i förra veckan. Men flyktingarna var kopparstatyer – en uppseendeväckande installation av den danske skulptören Jens Galschiöt.

Fria Tidningen

Ett smörgåsbord av livslust

Lokala verksamheter, miljömedvetenhet, internationella utbyten och massor av himmelsk och jordnära musik. Elin Herlitz rapporterar från en festival som i 16 år hållit världsmusikens fana högt. Men egentligen kan Urkult inte refereras, bara upplevas.

Fria Tidningen

Urkult – så väärt det

Den "vänliga" folk- och världsmusikfestivalen Urkult är över för i år, men många besökare kommer för alltid minnas regnet, leran, dansen och eldarna - för att inte tala om stunderna av kärlek. Elin Herlitz är lyrisk.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu