Israelisk militär attackerade Frihetsteatern | Fria.Nu
Fria Tidningen

Israelisk militär attackerade Frihetsteatern

Halv fyra på onsdag morgon gick de till attack. Tungt beväpnad israelisk militär kastade sten, krossade fönster och arresterade sedan två anställda på Frihetsteatern i Jenins flyktingläger på Västbanken.

Orsaken till attacken är okänd men aktivisten Bobi Pasquale skriver på bloggen London school of emancipation att det verkar vara en ”desperat handling” från Israels sida i syfte att ”krossa denna lilla fyr av hopp för Jenins barn”.

De två arresterade, Bilaal al-Saadi och Adnan Nagnaghia, arbetar båda på teatern som teknikchef respektive ordförande. Det är ännu obekräftat exakt var de befinner sig nu, men enligt en källa till Sveriges radios Kulturnytt är de placerade i två olika säkerhetsfängelser.

I april i år mördades Frihetsteaterns regissör och skådespelare Juliano Mer-Khamis av en okänd gärningsman. Svenske Jonatan Stanczak från Palestinagrupperna var med och grundade Frihetsteatern och var på plats under attacken. Han säger till Kulturnytt att det olösta mordet kan ha använts som förevändning för att storma teatern.

Frihetsteatern grundades 2006 och arbetar med kulturprojekt där unga palestinier och israeler kan mötas. Teatern stöds av bland andra Sida och Folkets bio.

Annons

Rekommenderade artiklar

Nu skrivs 80-talets ockupanthistoria

Boken Vårt 80-tal dokumenterar husockupationer och vänsteraktivism. "Nu skriver vi vår egen historia", säger Mandra Wabäck, redaktör.

Stockholms Fria

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Stockholms Fria

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

Stockholms Fria

© 2019 Fria.Nu