Nette Enström, inledarskribent.

Inledare


Nette Enström
Fria Tidningen

Solidaritet med stamfolken i Peru

Perus nyliberala skräckvälde är äntligen historia, eller? Snart intas tronen av en nyvald regering som kallas vänster. Men vad har landets exploaterade majoritet – ursprungsfolk, livegna, skuldslavar, gruvarbetare och småbönder – att vinna på maktskiftet?

Den nye presidenten, militärofficeren Ollanta Humala, är ännu en ”stark man” i latinamerikansk tradition. Han gick till seger med socialistisk retorik, men alla fördelningspolitiska löften har solkats av fossila visioner om ekonomisk tillväxt.

Precis som andra militärer i Sydamerikas vänsterregeringar kommer Humala högst sannolikt fortsätta finansiera det ohållbara klassamhället med gas och olja. Liksom sina kamrater i Venezuela och Ecuador kommer han troligen ge oljebolagen bättre dealar än någonsin. Och konflikten mellan USA och Latinamerikas röda regeringar kommer reduceras ännu en grad, i det cyniska spel för gallerierna som det alltid varit sedan diktaturernas fall.

Vi minns ChevronTexacos superkontrakt med Hugo Chavez i Venezuela och Rafael Correas utförsäljning av Amazonas i Ecuador. Vi minns Evo Morales antifackliga politik och svek mot ursprungsfolken i Bolivia. Socialister? Vilket skämt.

Så vad väntar peruanska Amazonas under Humalas regering? Det är en av den postmoderna civilisationens sista utposter och ett nytt vilda västern. Här är allt till salu och inget heligt för varken nyliberaler eller socialister.

Sedan oljan började prospekteras i regionen för några decennier sedan har ursprungsfolken utrotats drastiskt. I dagsläget bjuds regnskogen ut till högstbjudande bolag samtidigt som statens politik blir mer och mer aggressiv.

Med den gigantiska infrastrukturen Camisea (ett av världens vidrigaste gasledningsprojekt) stjäls och transporteras oljan metodiskt från djungelreservaten, ofta utsatt av sabotage från olika motståndsgrupper.

Camisea föddes som ett lånevillkor från Internationella valutafonden (IMF) under 1990-talet, och har bland annat konstruerats av nordamerikanska Halliburton och svenska Skanska. Båda kontroversiella underleverantörer till oljeindustrin.

I samband med valet har det läckt uppgifter om att Camisea ska byggas ut ytterligare och att Peru ska öppna upp de få delar av Amazonas som fortfarande är stängda för oljeindustrin. Det är områden där ursprungsfolk i volontär isolering haft sin sista fristad.

Ett femtontal stammar befinner sig i den kritiska regionen och samtliga kommer, enligt Perus indianorganisation Aidesep och Survival International, gå en brutal död till mötes om industrin släpps in. Protesterna rasar. Kampen är på liv och död.

Nu handlar solidaritet inte om att stödköpa kolonialprodukter som kaffe från exploaterade småbönder, utan om att stödja uppror. Peruanska staten och inblandade bolag kan och bör konfronteras härifrån. Det är vår uppgift.

Fakta: 

Nette konstaterar att det inte är ursprungsfolken som tagit första steget i kriget med staten. Hade så varit fallet skulle utrotningen av dem inte gått så långt.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu