Skånes Fria

Och så fick Malmö sitt nya kulturhus

För ett par veckor sedan öppnade Moriskan sina dörrar på nytt och kunde välkomna sina gäster i skepnad av Malmös nya kulturhus. En plats för aktiviteter, möten och inte minst socialt och kulturellt utbyte.

Som Malmö Fria tidigare berättat har det varit flera turer kring vem som skulle få ta plats i de nyrenoverade lokalerna och bruka scenutrymmet för den lokala kulturens olika yttringar och riktningar. När det först blev känt att den stockholmsbaserade föreningen Re:Orient skulle få utnyttja huset kom högljudda protester från delar av stadens fria kulturliv. Man tyckte att lokalerna skulle få brukas av en förening med lokal förankring eftersom det i allmänhet råder platsbrist på scenerna. Moderaterna reserverade sig starkt mot förslaget och yrkade på avslag.

– Det finns inget fullständigt förslag, säger Cornelia Röjner (M) och fortsätter:

–Vi kan inte acceptera att en fri förening som inte redan är Malmöbaserad bara promenerar in på kulturnämnden och plockar ut två och en halv miljoner kronor. Det är inte så det ska gå till, vi måste koncentrera oss på de krafter som finns här.

När förslaget sedan lades ut på remiss var det ingen av de lokala grupperna som kunde presentera ett förslag så Re:Orient fick slutligen klartecken att bedriva den verksamhet i Malmö som de länge har tänkt sig. Men frågorna har varit många kring föreningens avtal och förhållningssätt till övriga aktörer i kultursfären. Ett par rundringningar rätar dock ut de flesta frågetecken.

– Avtalet med Re:Orient är ett vanligt hyresavtal liknande de vi har med andra externa hyresgäster i staden, säger Carola Lund som är ansvarig förvaltare av kulturfastigheter.

Prisnivån är marknadsmässig. Hyran ligger på 1 000–1 100 kronor per kvadrat och år fördelat på husets samtliga ytor, utöver det betalar Re:Orient även för invändigt underhåll. Hon säger att det därtill finns ett samarbetsavtal som innebär att Re:Orient ska samarbeta med övriga verksamheter i Folkets Park. Något som enligt Re:Orients vd, Ozan Sunar, ligger helt i linje med med föreningens visioner.

– Vi samverkar alla för att få parken att leva upp. Men man kan även tänka sig samarbeten med allt från föreningar och myndigheter till mindre projekt.

Re:Orient vill erbjuda en ny form av kultur- och nöjesscen som engagerar sig socialt i minoriteter och lokala grupper.

– Vi har nischat in oss på mellanöstern, främst vad det gäller vårt arbete i Stockholm. Vi vill vara en kulturscen som kan erbjuda en större bredd och kommer att använda vår verksamhet i Stockholm och arbetet på Södra Teatern som en inspirationsplattform för verksamheten i Malmö.

Ozan Sunar poängterar också att de på det stora hela fått ett gott bemötande från staden och att det känns bra att vara i Malmö. En del av arbetet på Moriskan kommer att koncentrera sig på att starta upp en scen för Community-teater. Ett projekt där man vill förena lokala krafter och berättelser med professionell scenkonst. 

Just nu repas den första community-pjäsen En Chilensk tango som får premiär i september, ett samarbete med Södra Community-teatern. Men det tar tid att starta upp och det är mycket som ska stämma innan man har ett fungerande kulturhus i hjärtat av staden.

– Innan jag går in i ett nytt projekt brukar jag säga att det tar ungefär tusen dagar att få det att rulla ordentligt. I Malmö och med Re:Orient på Moriskan känns det dock som att det kan gå ännu lite snabbare.

Kritiken från det fria kulturlivet tycks ha bytts ut mot hoppfullhet och spänd förväntan. Och från de flesta har det varit positivt redan från början.

– Jag tycker att det är bra att Moriskan får in en grym arrangör som Re:Orient, säger Elin Hörberg från föreningen Prega som bland annat arrangerar improvisationsföreställningen Ditt liv är här. Att de inte är från Malmö spelar mindre roll. Det är klart att det hade varit kul om de var från Malmö, men det viktigaste tycker jag är att de gör jobbet bra. De måste dock se till att skapa jobb och plats åt de fria kulturarrangörerna 

i Malmö, som kanske är för små för att driva ett helt hus. Framför allt ha Malmöitiska klubbarrangörer, teaterarrangörer och musikföreningar som största del i sitt program. Så att det ändå blir ett hus som representerar Malmös kulturliv.

Re:Orient har en stor utmaning framför sig, men det är inget de är särskilt rädda för. Tanken är att huset på sikt ska kunna har öppet alla dagar i veckan och att alla ska hitta dit och vara välkomna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Krönika: Tecken i tiden, november i Malmö

Tiggaren utanför Konsum på Södra Förstadsgatan håller upp en bit kartong med texten: ”Hjälp. Jag är hungrig”. Han sitter på knä. Bössan är tom. På knä. Det är en bra bit in i november, jag skänker sjutton kronor trots att jag kan mer.

Skånes Fria

Teaterns nya vägar går genom Chilensk tango

Moriskan i Malmö håller äntligen på att förvandlas till ett kulturhus med fräscha idéer mitt i hjärtat av staden. Och i detta nu repeteras en föreställning med premiär i september, ett community-teaterprojekt om revolutionen i Chile, och om tortyr.

Skånes Fria

Humoristiskt, känslomässigt och nytt

För ett par veckor sedan gnällde en av mina vänner över att det inte spelades någon nyskriven konstmusik någonstans i Malmö. Han hade tittat efter, både bland flygblad och på nätet, men gått fullständig bet på tonerna han sökte. Jag sa att det säkert inte alls är så, att det visst finns. Någonstans, var vet jag inte.

Skånes Fria

Avväpnande bilder

Det har blivit dags för de årliga temaveckorna med Palestina i fokus på Panora/Folkets bio i Malmö. I och med detta inleds också utställningen Med kameran som vapen. Över tre timmar film rullar på fyra dukar och visar vardagen hos de Palestinier som ser sin mark bli uppäten av israeliska bosättare och ockupanter.

Skånes Fria

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

© 2024 Fria.Nu