Fria Tidningen

”Det här är en hyllning till Perus bönder”

Motståndet mot genmodifierade livsmedel växer i Peru. Nyligen förbjöd parlam entet odling av genetiskt modifierade organismer, så kallade gmo, under de kommande tio åren. Nu har huvudstaden Limas kommunstyrelse sagt nej till icke-naturliga livsmedel.

Med klar majoritet röstade Limas kommunpolitiker förra veckan ja till att förklara staden ett ”territorium fritt från genmodifierade grödor”. Det betyder inte att de ifrågasatta grödorna kommer att stoppas vid stadstullarna, eftersom landets lagstiftning tillåter dem. Däremot kommer borgmästaren Susana Villarán att inleda en kampanj för att informera huvudstadsborna om genförändrade livsmedels effekter på hälsa och miljö. Syftet är att få stadens 8 miljoner invånare att välja naturliga alternativ. Beslutet i Lima föregicks av att fem mindre provinser förklarat sig fria från genförändrade grödor. Lantbrukarorganisationen Conveagro närvarade vid kommunmötet och applåderade beslutet.

– Det här är en hyllning till Perus bönder som förser landet med livsmedel från vår rika biologiska mångfald, sade Jorge Prado, vice ordförande för Conveagro, på en presskonferens efter beslutet.

Kritikerna är oroliga för att gmo ska beblandas med inhemska, naturliga grödor och överföra egenskaper till dem, vilket skulle kunna skada Perus biologiska mångfald. Det finns också misstankar om att konsumtion av gmo kan leda till nya sjukdomar och att bakterier blir resistenta mot antibiotika. Gmo-förespråkarna menar att genmodifieringen bidrar till att öka produktiviteten i jordbruket.

Den peruanska journalisten Cecila Remón följer miljö- och jordbruksfrågor. Hon berättar att det finns en bred uppslutning kring den peruanska kampen mot gmo. Inte bara småbönder, som i andra länder slås ut av genmodifierade grödor, utan även kockar, exportföretag, agronomer och läkare har uttalat sig mot gmo.

– Borgmästaren står till vänster politiskt, men även högertidningen El Comercio kräver ett förbud. En av dem som leder kampanjen mot gmo är mästerkocken Gastón Acurio, som inte är politiskt engagerad men som hävdar att Peru klarar sig bättre med bara naturliga grödor.

Nyligen förbjöd Perus parlament odling av gmo under de kommande tio åren. Det är fortfarande tillåtet att importera genmodifierade livsmedel, men inte frön. Parlamentets förbud är ett bakslag för den sittande presidenten Alan García. Han beslutade att tillåta import av gmo-frön, men hans dekret kommer nu att rivas upp. I slutet av juli lämnar García dessutom över presidentmakten till Ollanta Humala, som är mycket kritisk till genmodifiering.

Grannländerna Argentina, Brasilien och Paraguay exporterar enorma mängder genmodifierade grödor, främst soja. Ett stopp för gmo skulle slå hårt mot deras ekonomier. En bidragande anledning till att Peru kan gå mot trenden är att man nästan bara odlar naturliga grödor. Landet saknar stora bördiga slätter, som Argentinas pampas, där storföretaget Monsantos modifierade soja kan odlas under industriella former. I Perus många dalar har man i stället satsat på ekologiska odlingar av grönsaker och tropiska frukter, som nu exporteras med allt större framgång. Ett gmo-stopp slår därför inte mot landets tillväxt. Det skulle till och med kunna leda till ekonomiska vinster Peru förknippas med naturliga råvaror och grön ideologi.

Journalisten Cecilia Remón tror att gmo-frågan kommer att vara kvar på den politiska dagordningen i Peru.

– Nästa gmo-batalj kommer att handla om märkningen på livsmedel. De stora kedjorna vill inte berätta att deras produkter innehåller genmodifierade grödor. Därför vet många peruaner inte om att de äter bröd gjort på genmodifierat vete eller dricker sojamjölk med gmo, säger Cecilia Remón.

Det kan snart komma att ändras. En ny konsumentlag som tvingar tillverkare att uppge om det finns mer än 0,9 procent gmo i deras livsmedel har klubbats. Lagen har ännu inte trätt i kraft och gmo-kritiker anklagar regeringen för att sinka införandet av lagen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu