Uppsala Fria

Stödprojekt för utförsäkrade

Över hela länet samordnas sedan 2010 insatser för utförsäkrade mellan kommun, arbetsförmedling, försäkringskassa och landsting. Efter att projektet utvärderats kommer stöd även fortsättningsvis ges i form av ekonomisk rådgivning och hjälp med ibland svår och krånglig byråkrati.

I Uppsala län pågår samverkansprojektet 3.4.4 som ger stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen till följd av att de förbrukat sina dagar med ersättning. Men inte alla utförsäkrade tar del av stödet. Alla större offentliga aktörer i regionen som är berörda av frågan samarbetar för att underlätta för de personer som bedöms vara i störst behov av hjälp.

– Vi går in och stöttar den ordinarie verksamheten. Många är exempelvis oroliga för ekonomin, då kan vi ta de bitarna, medan Arbetsförmedlingen kan ägna sig åt arbetsrelaterade frågor, säger Johanna Nyman, en av flera projektledare i Uppsala kommun.

Men det finns även andra delar förutom privatekonomin som kan vara svåra för de utförsäkrade. Enligt Johanna Nyman finns även möjligheten för den som vill att träffa en kontaktperson som kan hjälpa till med det praktiska.

– Ibland kan det vara svårt att förstå hur blanketterna till Försäkringskassan ska fyllas i eller vilka läkarintyg som ska in. Vi erbjuder även samtalsstöd till den som är intresserad.

Länets samtliga åtta kommuner ingår i projektet, som finansieras av Samordningsförbundet i Uppsala län. Stödet sker genom att tre samordnare från socialtjänsten står till förfogande för de drabbade i länet. Från starten i mars 2010 till och med mars i år har sammanlagt 660 personer fått hjälp genom projektet. Bara under april tillkom 164 personer.

– Vi kommer nog att landa på ungefär lika många som förra året eller kanske något färre. När reformen genomfördes var mycket fortfarande oklart, nu har det satt sig något, säger hon.

Under måndagen gick riksmedier ut med en siffra på närmare 700 utförsäkrade personer med svåra sjukdomar som i dagsläget sitter i en omöjlig situation. Arbetsförmedlingen bedömer dem vara för sjuka för åtgärder medan Försäkringskassan menar att de är för friska för sjukpenning. Johanna Nyman känner inte till hur många som kan vara berörda i Uppsala län.

– Vi får ju passa på dem som är värst drabbade. Vi hjälper folk att hamna rätt och att få tillbaka sin sjukpenning om de är för sjuka för att arbeta.

Projektet utvärderades nyligen och resultaten pekar på vinster för såväl enskilda individer som offentliga aktörer.

– Många av de tillfrågade deltagarna uttrycker att de upplever en större livskvalitet i dag jämfört med när projektet påbörjades. Utvärderingen visar också att det går att samverka över myndighetsgränserna och att samverkan gynnar individerna vi arbetar för, säger Eva Egnell, uppdragsstrateg vid Uppsala kommun och ordförande i styrgruppen för projektet i ett uttalande.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alby i demokratins vågskål

Fria har pratat med tre forskare om lagändringen som skulle göra det lättare att få till folkomröstningar.

Fria Tidningen

DO avvisar anmälan mot myndighet

Förra veckan DO-anmäldes myndigheten Statens institutionsstyrelse, SiS, för att ha misslyckats med att ta fram en handlingsplan för jämställda löner. DO har nu beslutat att avvisa ärendet. Trots att få myndigheter och företag följer lagen så blir det sällan några påföljder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu