Fria Tidningen

Källströms initiativ kan få uppföljare

Kim Källström trophy är en ny tävlingsklass i Gothia cup i Göteborg. Helt utan sedvanlig marknadsföring blev det snabbt fullbokat i Special olympics-klassen som vänder sig till deltagare med funktionsnedsättningar. Nu ska Special olympics inbjuda fler elitidrottare att ge stöd till liknande satsningar.

– Vi har ett liknande projekt på gång inom en annan idrott men det är inte riktigt klart så jag kan inte säga mer nu, säger Jonatan Sandberg, Sports director för Special olympics Sweden.

– Det är jättekul att Kim Källström tagit detta initiativ. Det betyder jättemycket för våra aktiva. De vet vem han är och upplever det som väldigt positivt att förknippas med hans namn. Och att känna sig delaktig i en stor turnering och möta andra fotbollsintresserade ungdomar ger så mycket, fortsätter Jonatan Sandberg.

Han är övertygad om att deltagarna i Kim Källström trophy kommer att bidra till ett mervärde också för Gothia cup.

Ålders- och könsuppdelningen är inte så strikt i denna klass. I år finns endast en herrklass, men det är tillåtet att damspelare deltar i den klassen. De flesta deltagare är 16–21 år men några svenska lag har med äldre spelare eftersom de annars har svårt att få ihop ett lag. De anmälda lagen är från Frankrike, Belgien, Polen, Estland, Ungern, Danmark och Sverige.

– Det är 21 lag som det ser ut i dag. Det här är jätteroligt och vi har bara fått positiv feedback. Det är glädjande att en så pass ung spelare tar ett sånt här initiativ. Kim Källström är jätteengagerad, säger Malin Johnson, projektledare på Gothia cup.

Kim Källström tog själv kontakt med Gothia cup och förklarade att han gärna vill sponsra en tävlingsklass för personer med funktionsnedsättningar.

Hans initiativ till att sponsra klassen var något han haft i åtanke länge. Gothia cup har tidigare haft liknande klasser, Kim Källströms idé blåste nytt liv i den delen av turneringen.

Mikael Gustafsson, 23 år, spelar i Grunden bois abc-trupp i Göteborg och kommer att delta i turneringen. Han har spelat i Gothia cup tidigare och har höga förväntningar på årets tävling.

– Jag tror att det kommer att bli bäst i år i just den här klassen. Det är fler lag med och framför allt fler utländska lag. Det är ju det som är meningen med Gothia cup, att man ska träffa andra och se hur de jobbar i andra länder, säger han.

Hans lag har förberett sig väl inför turneringen, men passar på att ta lite semester innan det är dags för avspark.

– Jag vet inte exakt hur det är tänkt, men vi ska träna fram till 15 juni. Helst hade jag sett att vi tränade fram till start för att vara ännu bättre förberedda, säger han.

Mikael Gustafsson träffade Kim Källström förra sommaren då han besökte en cup som laget spelade.

– Jag tror han fick upp ögonen för oss och vår klubb då. Nu är han även medlem, det känns jättebra, säger han. b’’’

Fakta: 

Fakta Kim Källstrom Trophy

Är en tävlingsklass inom Gothia Cup för personer med funktionsnedsättningar.

Gothia Cup och Kim Källström Trophy spelas i Göteborg 17-23 juli.

Deltar gör 21 lag från sju nationer.

Tävlingsformen är 7-mannaspel med mixade lag. Uppdelning av deltagande lag i minst två divisioner görs för att säkerställa ett mer jämt och rättvist spel.

Fakta Special Olympics

Special Olympics är en världsomspännande organisation som bedriver idrottsverksamhet för personer med funktionsnedsättningar. I dag finns verksamhet i 170 länder med över 3,1 miljoner deltagare.

Sedan 2009 är Special Olympics Sweden en del av Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Korpen satsar på damer

Gratis domarutbildning och bättre planer och matchtider för damer ska göra Korpenfotbollen mer jämställd.

Stockholms Fria

Handikappidrott intar Malmö

I helgen samlas runt 2 000 idrottare från femton länder för att delta i världens näst största handikappidrottstävling – Malmö open.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu