Fria Tidningen

Långtidssjukskrivna blir friska av kultur

Sång, musik, visningar av trädgårdar och museisamlingar. Det är några av de hälsofrämjande aktiviteter som med positivt resultat erbjudits långtidssjukskrivna i Helsingborg.

FRIA Hälsa har tidigare skrivit om hur läkare i Åbo ordinerar kultur på recept till patienter som man bedömer blir friskare av en dos kultur. Åbo stad hävdade att de var först i världen med det här. Men en uppmärksam läsare hörde av sig och påpekade mycket riktigt att ett liknande projekt - som var före Åbo stad - finns även i Helsingborg. Där har 24 långtidssjukskrivna deltagit i pilotprojektet ”kultur på recept”. Projektet har pågått i ett år och visar på goda resultat. Forskaren Sören Augustinsson, fil. dr. i arbetsvetenskap har utvärderat. Hans slutsats är att den modell som prövats vid en vårdcentral i Helsingborg är möjlig att använda med gott resultat.

– Kultur gör oss inte friska. Kultur kan däremot vara en resurs bland många som kan bidra till att minska risker för sjukdom och användas för att hantera och ta sig ur långvarig sjukdom. Kultur på recept är ett verktyg som tillsammans med andra hjälper individen att komma tillbaka till både arbetsliv och liv, säger Sören Augustinsson, i ett pressmeddelande.

Totalt 24 långtidssjukskrivna män och kvinnor som varit listade hos Capio Citykliniken i Helsingborg deltog. De har samtliga varit långtidssjukskrivna inom diagnosgrupperna lätta och medelsvåra depressioner, stress och ångest, långvarig smärta i nacke, axel, rygg samt generaliserad smärta. För en majoritet av deltagarna har det handlat om en kombination av värk och psykologiska besvär. Deltagarnas intresse för kultur har varierat – flertalet av dem har inte varit storkonsumenter av kultur.

Sören Augustinsson förklarar att kultur på recept innebär att fokus vänds mot det friska och inte - som i sjukvården - mot sjukdom. Hela människan och det friska är i fokus – man bygger vidare på frisk-resurserna.

– Genom att fokusera på det friska förskjuts identiteten från att vara sjuk till att vara frisk. Att kunna göra denna skiftning pekar på en viktig resurs inför framtiden och kan vara ett tecken på vad Kultur på recept bidrar till för deltagarnas rehabilitering, säger han, i pressmeddelandet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu