Fördjupning


Ulrika Sundbäck
Fria Tidningen

Bergatroll med magasinerad energi

Den första juli 2010 fick kulturföreningen Bergatrollen efter en årslång kamp äntligen ett aktivitetshus i Nyköping. Planerna var många för den drygt 1 000 kvadratmeter stora gamla byggnaden: grovkök, kafé, verkstad, scen, bibliotek, studierum, klättervägg, textilverkstad och självbestämmande. Vad har hänt sedan dess? Följ med Fria på besök i Magasinet.

Julia K är nöjd. Hon trodde nästan inte att det var sant när kommunen under ett möte förra våren tog fram kontraktet på Magasinet.

– Vi satt där och försökte låtsas som ingenting, men när vi kom ut från mötet stod vi tillsammans och skrek på parkeringsplatsen, säger hon.

Även Julia M blev förvånad när de fick  Magasinet.

– Man tänkte ju att det aldrig skulle hända, eller så tänkte jag i alla fall. Ibland brukar vi säga att det är för bra för att vara sant!

När de fick huset lyckades Bergatrollen med något som få gjort: att faktiskt få ett hus efter att ha genomfört en ockupation. Julia K har varit med länge i kulturföreningen Bergatrollen, och var med och ockuperade det tomma kommunala huset i Stora Berga, där allt startade. I det huset ville Bergatrollen bygga bostäder. Även Julia M och Sam var med och ockuperade Stora Berga.

– Den första ockupationen var riktad för att få bostäder, men innan den andra insåg vi att det var väldigt svårt med alla bestämmelser i Sverige och det var då vi bytte inriktning till ett allaktivitetshus. Huset som kom som förslag från kommunen var lite förvånande, eftersom det aldrig var riktigt vår idé. Vi ockuperade ju för att få det andra huset. Men det här var ett bättre alternativ, säger Sam.

Vi sitter ute bakom huset i solen och fikar på kaffe, skumtoppar, ananas och mazariner som trollen hittat. Ananasen är perfekt mogen. De som är här är Sam och Hannes, som är 20 och 21 år och bröder, Julia M som är 20 år, Marcus eller Hyfer, som han kallas, som är 28 år och som var med och ockuperade i Stora Berga men som nu mest kommer och ”tittar till de andra. Jocelyn är 19 år och Linden 20 år. Flera har ströjobb när de behöver och arbetar annars med Magasinet. Julia K, 21 år, är en av kontaktpersonerna utåt för Bergatrollen.

Just nu är omkring 70 personer medlemmar i föreningen.

– Förra året var det 120. Det är både stödmedlemmar och aktiva, säger Hannes. Sedan är det många som hänger här som inte har blivit medlemmar.

– En vanlig vecka är det kanske 25–30 pers som är här och jobbar, säger Sam.

Sam, Hannes, de båda Juliorna och Hyfer bor i Nyköping.

– Det är många av oss som inte hade stannat i stan om det här huset inte hade funnits, säger Hannes, och Julia M nickar instämmande.

– Ibland säger jag att nu drar jag, men jag skojar, för det är najs på Magasinet. Men Nyköping, jag hatar det, säger hon och gör en grimas.

Två prydliga, unga killar kommer och frågar om det går bra att de målar på en graffitivägg, och det gör det. De är glada över att Magasinet finns.

– Det är det enda lagliga alternativet där det går att måla i Nyköping. Det är okej, då kan man komma hit efter skolan och måla lite.

De ytor som finns att måla på är inte stora, det är väggarna på ett vindskydd, plus den lilla väggen de målar på nu.

– Ni vet den där killen…? Han pratade om att sätta upp fler väggar, det kommer mer, tror jag, säger Sam till dem.

Linden kommer från Skåne och är här för att hon känner Sam och Hannes. Jocelyn är från Stockholm och har varit här i först en vecka, åkt hem och kommit tillbaka dagen efter.

– Det är kul med projekt. Det är roligt att följa det och att vara med i utvecklingen, säger Linden.

– Jag har hört att de kallar oss de tillresta, säger Jocelyn och alla skrattar.

– Jocelyn har ett jättebra citat, säger någon.

– ”När jag kom hit hade jag ingenting, men nu har jag allt”, säger Jocelyn. Jag har ju varit här några gånger innan och hälsat på över någon dag. Och så tänkte jag att jag skulle ta ledigt från jobbet och åka hit. Jag satt på söndagen och var lite ledsen och så ringde någon och sa att vi har en bil. Och sedan när jag kom hit hade jag ingenting men så löste sig allt ändå.

En man kommer och frågar på engelska om han kan titta på huset och fota lite. Han heter Romson, är från Jamaica och berättar att han är i Sverige och Nyköping för att plugga svenska. Nu har han fått syn på Magasinet och antar på grund av graffitimålningarna att det är ett ungdomshus och undrar vad som händer här.

– Vi har spelningar. Du får gärna komma tillbaka när du vill, säger Sam. På fredag är det dubster.

– Kanske man kan ordna en reggaespelning, också? säger Romson.

– Det ska bli mycket, mycket mer reggae här, säger Hyfer.

– Du kan gå in och titta också, säger Sam, och Hannes reser sig och går in med mannen.

Huset består av tre våningar. Sedan Bergatrollen fick tillträde har de bland annat hunnit med att bygga brandväggar, och en scen på den stora övervåningen. Brandväggarna är byggda i workshops enligt äldre, ekologiska metoder med lera, halm och trä.

– Min lärares man har ett projekt på Sörmlands museum som heter Do it yourself, det handlar om hantverksaktivism med återvinningsgrejer, och att bygga på hållbart sätt, säger Julia M.

På scenen har det redan varit många spelningar. Bland annat har Studiefrämjandet en del arrangemang här.

Mellanvåningen rymmer ett rum som kan användas som ateljé, mulltoaletter, början till köket och stora utrymmen med bland annat snickarbänkar och soffor. Här hålls handarbetsträffar för ungdomar i Sörmlands museums regi varannan onsdag.

– Det är mestadels folk utifrån, säger Hyfer.

På nedervåningen finns en mängd saker som Röda korset lämnat kvar. Mycket av inredningen i huset kommer från det gamla lagret. Planen är bland annat att ha en gratisaffär här, och det finns redan en mängd saker och kläder som troll och andra hittat eller skänkt. Det finns också idéer om att göra en cykelverkstad här.

– Det kom en man som berättade att han varit hemlös i många år. Han blev jätteglad när han hörde att vi planerar en verkstad, han har reparerat cyklar förut och ville gärna göra det här, säger Julia K.

När Bergatrollen fick kontraktet var en av de stora frågorna hur hyran på 60 000 kronor per år skulle kunna finansieras. Det fanns också en oro för elräkningarna under vinterhalvåret, eftersom Röda korset berättat att bergvärmen inte räckte till utan att även direktverkande el måste användas.

– En månad fick vi en elräkning på 13 000 kronor, säger Hannes.

– Men då hade vi fått in pengar från olika kulturevenemang, så då klarade vi det, säger Julia K.

– Vi har lyckats väldigt bra i och med att vi har haft så mycket kulturaktiviteter medan vi byggt, säger Sam.

De pengar som kommer in kommer bland annat från medlemsavgiften, olika arrangemang, studiecirklar och att Studiefrämjandet hyr scenen. Bergatrollen tycker att det är tråkigt att kommunen behandlar dem som en vanlig hyresgäst och inte som den kulturförening de är. Just nu pågår flera förhandlingar med kommunen.

– Vi har haft möten om att dra in vatten och bygga ett avlopp med större kapacitet, säger Sam.

– Det skulle kosta ungefär 300 000 kronor utslaget på 33 år. Men vi har ju en ekologisk lösning på avloppet nu som vi egentligen skulle vilja bygga ut, säger Hannes.

– Vi håller också på med en ansökan om bidrag för kulturell verksamhet, som ligger inne hos kommunen nu, säger Hannes.

En viktig fråga för Bergatrollen innan de fick nyckeln var att Magasinet skulle fungera som en mötesplats som de själva kontrollerar. Gör den det?

– Det är det som är ledstjärnan i varför vi vill ha ett allaktivitetshus. Vi har konsensus på våra möten, säger Sam.

– Vi har ett husmöte varje vecka där vi tar upp olika frågor, säger Hannes.

– Alla beslut rörande huset tas där. Sedan så får alla i föreningen göra som de själva vill i huset. Vill man arrangera en spelning tar man upp det på husmötet, säger Sam.

– Det känns som om det är en fas där det ligger mycket fokus på husgruppen. Det är långa husmöten och mycket som ska upp som behöver göras.

Innan Julia K kommer är det mest Sam och Hannes som pratar.

Hur jobbar ni med jämställdhet och jämlikhet?

– Enligt våra stadgar ska vi inte ska ha någon rasism, sexism eller homofobi, säger Sam.

– Ingen mobbning, heller, säger Hyfer.

– Det är en sådan sak som tas upp på husmötena. Där tar vi upp nästan allting nu. I vår mötesstruktur försöker vi få bort härskartekniker. Vi har rundor och så vidare där alla får komma till tals. Så får man försöka ha en positiv stämning. Men det är en jättesvår fråga och det är många i huset, säger Sam.

– Det är ett gemensamt mål och ansvar för alla, säger Linden.

En annan diskussion som pågår är hur man ska nå ut till fler människor från Nyköping, som inte redan känner eller känner till Bergatrollen.

– Det är en balansgång, på något sätt. I våra stadgar står det att det inte är ett kommersiellt hus, det är inte så att man ska kunna ha en ateljé och sälja sina saker här. I vissa kretsar är det här projektet jädrigt kul. Men det kan vara en uppförsbacke för folk i stan att ta sig hit. Vad vill man sända ut för signaler? säger Sam.

Hannes tänker att det kommer att hitta hit fler så småningom ändå.

– Det är lite rörigt i huset nu. Jag tänker att om man får ordning och får skolungdomar att engagera sig och har fler arrangemang så kommer det automatiskt flera.

Fakta: 

Bergatrollen och magasinet
• Kulturföreningen Bergatrollen bildades 2009.
• Efter att i två omgångar ockuperat ett tomt kommunalt hus i Stora Berga fick föreningen hyreskontrakt på ett drygt 1 000 kvadratmeter stort magasin i centrala Nyköping. Den 1 juli 2010 fick föreningen tillträde och den 3 juli anordnades den första stödfesten.
• Medlemsavgiften i föreningen är på 50 kronor för den som inte har råd med mer, normalpriset 100 kronor eller stödpriset 300 kronor.

Stadskamp och husockupation
• Den 3–5 juni arrangeras på Magasinet en helg om stadskamp och husockupationer, med deltagare från hela landet. Alla är välkomna. ”Hur ska vi fortsätta kampen mot den metropola misären för bostäder, mötesplatser, allmänningar, sociala center och ickekommersiella utrymmen?”, skriver Bergatrollen på motkraft.net.
• ”Vi har ju bjudit in olika grupper, som bland annat ska ordna olika föreläsningar och workshops. Jag tror vi kommer att få ihop ett jävligt stort program. Det är stadskamp och ockupation och kampen om de öppna utrymmena”, säger Sam.
• ”Ett föredrag kommer att handla om permakultur”, säger Hyfer. ”Det är filosofi och teknik hur man bäst hushåller med resurserna och blir självförsörjande. Det handlar både om en samhällsnivå och en individuell nivå.” 

Läs mer:
2010-01-14: Bergatroll tar plats vid förhandlingsbordet
2010-01-21: Ockupanterna lämnade Stora Berga
2010-06-24: Bergatrollen tar över

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag bryr mig inte om att de kan döda mig”

BirGün är Turkiets enda obundna vänsterdagstidning. Trots mord, fängslanden och försök av staten att blanda sig i är tidningens humor och vilja att bedriva kritisk journalistik oförminskad.

Fria Tidningen

”Det behövdes alternativ på marknaden”

Fria Tidningen startade upp för att öka mångfalden och förbättra mediabevakningen i svensk media, där antalet aktörer blir allt färre. Nu vill tidningen ta större del i samhällsdebatten och komma ut fem dagar i veckan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu