Med konstfilm som politiskt vapen | Fria.Nu
Fria Tidningen

Med konstfilm som politiskt vapen

Anders Rundberg och Celie Costanza Eklund har tillsammans gjort en intervjufilm med Leila Khaled. Kontakten med Leila Khaled fick de efter att ha filmat under sin tid som aktivister inom ISM på Västbanken. 

Förra veckan landade palestinska Leila Khaled i Sverige. Hon var inbjuden av Anders Rundberg och Celie Costanza Eklund, som 2009 gjorde filmen Things will change – an afternoon with Leila Khaled. Deras bakgrund är från rörelsen International solidarity movement, ISM. 

– Jag tror att det började med att man växte upp med den här ockupationen på distans, och att jag alltid har velat åka till Västbanken  och aktivt göra motstånd. Sedan började jag fundera på hur jag skulle kunna jobba med den här konflikten och samtidigt med min konst, och då var filmen ett bra sätt, säger Celie. 

– Vi ställde oss också i vägen för den israeliska militären så att den fick konfrontera oss först, och vi gjorde flera avarresteringar, vilket innebar att om israeliska militären försökte gripa någon palestinier ställde vi oss emellan, säger Anders.

I och med att Anders Rundberg och Celie Costanza Eklund hela tiden filmade kom de i kontakt med en mängd människor, och det var genom dem som de så småningom fick kontakt med Leila Khaled.

– De blev ju väldigt engagerade i vårt filmprojekt, de trodde väldigt mycket på oss, och det var därför de hjälpte oss att få träffa Leila. Hon betyder mycket för unga, de nämner henne ofta som en förebild, och särskilt kvinnor, säger Celie.

Både Celie Costanza Eklund och Anders Rundberg är tveksamma till både idén om en demokratisk enstatslösning och projektet med en tvåstatslösning

– Västbanken delas upp allt mer. Marken som palestinska staten ska byggas på är otroligt liten, säger Celie. 

– Västbanken finns inte kvar. En tvåstatslösning förutsätter en grund för två stater. Det som finns nu är de två största fängelserna i världen. Och en jättestark militärmakt i Israel. Situationen på Västbanken och Gaza är så fruktansvärd nu, säger Anders.

Celie Costanza Eklund menar att det är viktigt att fler kommer till Västbanken och att fler i Europa och 

i USA  börjar tala om vad som egentligen sker i Palestina. 

– Vi måste ta med vår erfarenhet därifrån och berätta, säger hon.

 

Fakta: 

International solidarity movement (ISM) är ett nätverk där aktivister från hela världen på olika fredliga sätt stöder den palestinska befolkningen. Till exempel kan aktivister bo tillsammans med familjer som riskerar vräkning från sina hem för att staten Israel vill åt deras mark, eller så kan de eskortera barn som tvingas passera aggressiva israeliska bosättare på väg till skolan. 

 

Annons

Rekommenderade artiklar

Hardcore mot ockupation

På Verket i Umeå arrangerades den 6 december Hardcore mot muren mot ockupationen av Palestina.

Landets Fria

SR censurerar inslag om Gaza

Israel–Palestina

Kritik mot Israel klipptes bort från ett inslag om Gaza. Sveriges Radio berättar varför.

Fria Tidningen

'Känner du inte lukten?'

I förra veckan skrev bland andra Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet om att de rasistiska Nürnberglagarna tillämpades i Sverige mellan 1935 och 1945. De förbjöd så kallade 'ariska tyskar' att gifta sig med judar. Få känner till att det ironiskt nog råder liknande förhållanden i Israel i dag, där inget giftermål kan äga rum mellan personer av olika trosuppfattning. En israelisk jude får alltså inte gifta sig med en kristen eller muslim.

© 2020 Fria.Nu