Fördjupning


Ingela Ottosson
Fria Tidningen

Geek girl meetup

GGM började en helg i Stockholm då IT-tjejer träffades för att sprida kunskap och samtidigt träffa fler tjejer i branschen. GGM finns i Stockholm, Göteborg, Öresunds-regionen, Köpenhamn och Mexiko.

För ett år sedan hade jag inte hört talas om vare sig GGM eller fri programvara. Jag visste inte att det fanns magiska kvällar och helger då personer med hög nördfaktor och intensiv passion träffades för lära sig själva och av varandra. GGM är vare sig skola, utbildning, seminarium eller konferens. Det är det organiska fenomenet som beskrivs med ”unconference” som klår all annan undervisning. Det handlar lika mycket om vad du tror att du kommer att lära dig, som allt du inte visste du ville lära dig.

På samma sätt som du inte helt spontant bygger en bil, utan att någonsin ha meckat med en, så bygger du inte ett program utan att först grävt i kod. Både fri programvara och GGM kryllar av människor som idag är utvecklare av något slag just för att de en gång börjat med att gräva i någon annans kod.

På fri programvaru-träffar är majoriteten killar. GGM är endast för tjejer, än så länge. De är liknande tillställningar men av olika anledningar. Som IT-tjej är det skönt med en plats där killarna inte är majoritet. Verkligheten är att tekniska arbetsplatser fortfarande är mansdominerade.

Därmed uppskattar jag att få vara tekniknörd och geek, utan att behöva vara ”tjejen”. Bland 150 andra geek girls är jag bara en i mängden.

Vi bär titeln nörd med stolthet då vi vet att intresset styr och gör oss duktiga. Och duktiga är vi, utan motstycke, men bäst är vi på att peppa varandra att bli ännu bättre.

http://geekgirlmeetup.com

Fakta: 

<h2>Ingela Ottosson är en teknikintresserad södermalmsbo med sökmotoroptimering (SEO) som yrke och pocketkonsoler som hobby. Hon har jobbat IT-relaterat i 8 år.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Internet nära oss

Det ter sig svindlande, ändå helt naturligt. Vi kopplar in en sladd i väggen och på några sekunder hämtar vi en hemsida från en serverhall i USA, inleder en chattkonversation med vän i Australien och beställer en t-shirt från en butik i Tokyo. Vi hinner inte dricka första koppen kaffe på morgonen innan datorn har skickat små meddelanden ett par varv runt jordklotet utan att vi har behövt röra oss längre än ett par meter i lägenheten. Men sällan ställer vi oss frågan hur denna blixtsnabba infrastruktur egentligen fungerar, inte heller på vems villkor den tar oss till näts med en svindlande hastighet. Vem är det egentligen som bestämmer över en infrastruktur som utan att blinka hoppar mellan länder; ja till och med mellan kontinenter och ibland upp genom en satellit i rymden och ned igen?

Fria Tidningen

Freedom box

Freedom box-projektets mål är att låta användare återta kontrollen över internet från stater, företag och leverantörer. Genom att samla existerande teknik i ett lättanvänt och billigt format ska detta bli verklighet.

Fria Tidningen

Konferens som vidgar samtalet

För fyra år sedan, 2007, togs de första stegen mot en alldeles ny tradition. På Göteborgs universitet, i ett rum på knappt tio kvadrat, satt en liten grupp om tre personer som skulle komma att skapa Nordens största konferens kring fri programvara, fri kultur, och ett fritt samhälle.

Fria Tidningen

GNU/Linux

Det sista programtipset i serien tipsar om vad du bör tänka på när du installerar GNU/Linux själv. För många år sedan var det faktiskt ganska krångligt att installera en GNU/Linux-distribution. Idag är det väldigt enkelt.

Fria Tidningen

Argument denna vecka

Detta är grand finale för serien om fri programvara i Fria Tidningen. I alla fall för den här gången. Min förhoppning är att alla vid något tillfälle under seriens gång har hittat någonting relaterat till fri programvara som är intressant. Jag hoppas också att programtipsen har varit intressanta och användbara.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu