Fria Tidningen

Riksdagen stöder inte förbud mot uranbrytning

På onsdagen röstade riksdagen nej till förslaget att förbjuda uranbrytning. Förslaget kommer från S, V och MP som hoppades få stöd från borgerliga riksdagsledamöter som kommer från de valkretsar som varit aktuella för prospektering. Men så blev inte fallet.

Riksdagen röstade istället igenom näringsutskottets förslag på att se över informationsdelen i minerallagen. Syftet är att informationen till kommuner och markägare ska bli bättre när en aktör får tillstånd att prospektera.

Nätverket Heaven or sHell är besvikna.

– Med våra allvarliga klimatproblem och med bristande kommunalt inflytande vore det förödande om det bara är informationen till kommuner och markägare som ses över i minerallagen. Vi hoppas att utredningen också får granska hur det kommunala inflytandet kan stärkas, säger ordförande Carl Piper i ett uttalande.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Uranbrytning blir rödgrön valfråga

Gruvboomen

Vid ett regeringsskifte kommer de rödgröna att möjliggöra ett stopp för att uranbrytning sker i Sverige. Den rödgröna oppositionen vill ändra i dagens lagstiftning och ge kommuner mer makt över prospekteringen. Alliansen håller fast vid en oförändrad lagstiftning.

Fria Tidningen

Ingen kontroll över uranet om regeringen beviljar brytning

Gruvboomen

EU bestämmer över det uran som kan komma att brytas i Sverige. Det framgick av svaret energikommissionären Andris Piebalgs gav på en fråga från svenske EU-parlamentarikern Jens Holm. När regeringen nu öppnar för uranbrytning varnar kritiker för att svenskt uran i slutändan kan hamna i andra medlemsländers kärnvapen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu