Att döda Den Andre | Fria.Nu
Birger Schlaug

Synpunkten


Birger Schlaug
Fria Tidningen

Att döda Den Andre

Jag tar inte livet av människor när jag dödar dom. Jag löser min uppgift. Jag nedkämpar motståndarna, visserligen dör dom men jag tar fan i mig inte livet av dem. Jag tänker inte stå här och säga att jag tagit livet av folk, fan heller. Jag löser uppgiften.

Jag lyssnar till en svensk plutonchef i Afghanistan. Han resonerar som han måste resonera för att stå ut. Han resonerar som de flesta soldater lärt sig att resonera. Fienden får inte upplevas som en riktig människa, inte en pappa med drömmar för sina barn, inte en mamma vars största önskan är att hennes dotter skall få ett bättre liv än hon själv har.

Den man bekämpar är Den Andre. Den främmande, icke-mänskliga varelsen. Detta är grunden för att vanliga, hyggliga pojkar och flickor skall förvandlas till goda soldater. Så har det varit i alla tider, så är det än idag. Skillnaden är att förr tvingades man se den man dödade i ögonen, idag slipper man den våndan. Det är bara att skjuta eller bomba för att sedan tända en cigg och gå på lunch. Uppgiften är löst. Ännu bättre är det när man kan sitta i Texas och låtsas att det är dataspel man håller på med när drönarna smyger över byarna för att släppa sin last.

Frågan är vad som händer med människor som dödar utan att vilja använda ordet döda. Soldater skall inte, enligt militarismens grundregel, lägga in personliga känslor om dessa skapar tvivel på att man gör rätt. Man skall sudda ut delar av sin personlighet, sudda ut delar av sin hjärna, förmås att uppleva Den Andre som något icke-mänskligt.

Det gäller inte bara soldater i krig, det gällde allt från vakterna i nazisternas utrotningsläger till folkmorden i Rwanda. Man löser en uppgift. Man blockerar delar av sin egen tankeförmåga, den som skiljer människan från de flesta andra arter.

SVT:s dokumentärserie om svenska soldaters vardag i Afghanistan har startat. Det är från den dokumentären jag hämtat citaten som inleder krönikan.

Problemet för de svenska soldater som nu ”sköter sitt uppdrag” och försöker ”lösa sina uppgifter” är att detta skapar fler talibaner än det tar kål på, skapar mer elände än det löser. I ett krig som man inte kan vinna.

Jag är övertygad om att de politiker som tog beslutet om svensk medverkan i den Nato-ledda styrkan vare sig hade kunskap om Afghanistans historia eller samhällsstruktur. Kunskapen innebär nämligen förståelse för att man inte kan vinna detta krig genom militära insatser. För den som på allvar studerat tycks den svenska riksdagens tjurrusning in i kriget vara oändligt illa underbyggd.

Jag tillhör dem som, under det förra kriget i Afghanistan, stod utanför Sovjetimperiets ambassad i Stockholm och lät retoriken spruta ut i svart-vita kaskader med hela den västerländskt förenklade världsbilden som grund. På väg hem efter mitt andra tal vid ambassadgrindarna började jag fundera vad jag höll på med. Det var inget vackert uppvaknande. Ju mer kunskap jag skaffade ju enfaldigare insåg jag att retoriken varit.

Jag tror inte för en sekund att riksdagens röd-blå-gröna majoritet satt sig in i Afghanistans historia och uppbyggnad. Hade man gjort det hade man insett att det här kriget är omöjligt att vinna med militära medel.

Mest naivt är inställningen att afghaner i gemen skall uppleva skillnad mellan svenska soldater och amerikanska soldater. Självfallet vävs alltihop samman. Hur många svenskar har grepp på hur kartan ser ut kring Afghanistan eller Kaukasus? Och hur många kan skilja länder och folk från varandra?

För den svenska försvarsmakten är förstås kriget mumma, det enda sättet att motivera att vi fortfarande satsar 40 miljarder kronor på det militära projektet.

På det personliga planet drabbas de svenska soldaterna, liksom alla andra, att den värsta av farsoter, vars symptom är att man inte anser sig ta livet av någon när man just dödat. Att stänga av delar av hjärnan är soldatens uppdrag. Frågan är om alla kan sätta på delarna igen.

Fakta: 

<h2>Birger Schlaug är debattör och fristående krönikör för Fria Tidningen.</h2>

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu