Uppsala Fria

Effektivare lustgasrening införs på Akademiska

I slutet av april får förlossningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala effektivare lustgasrening. Bara under en förlossning används ett kilo lustgas vilket motsvarar koldioxidutsläpp som vid 150 mils bilkörning.

– Vi är glada över den nya, effektivare lustgasreningen som innebär att vi kan fortsätta använda denna smärtlindring med gott samvete. Det är viktigt att alla verksamheter bidrar till att minska miljöskadliga utsläpp, säger Marianne Gertzell, avdelningschef på förlossningen i ett pressmeddelande.

Tillsammans med effektivare masker med punktutsug kommer den nya anläggningen även att bidra till bättre arbetsmiljö.

Närmare 75 procent av alla kvinnor som föder barn på Akademiska använder lustgas som smärtlindring. Förutom att gasen försvinner snabbt ur kroppen är det en fördel att kvinnan själv kan påverka användningen. Likaså att lustgas kan kombineras med andra metoder för smärtlindring.

Enligt miljöchef Lars-Eric Roxin är satsningen ett led i landstingets strävan att minska utsläpp av växthusgaser. Han framhåller att det inte fanns några funktionsfel i den tidigare förbättrade anläggning som använts sedan 2009 utan att det handlar om en uppgradering. Mätningar som gjorts på sjukhuset visar att 99 procent av den lustgas som kvinnorna andas in via så kallad dubbelmask renas. Bara under en förlossning används ett kilo lustgas vilket motsvarar 310 kg koldioxid, lika mycket som vid 150 mils bilkörning.

Destruktionsanläggningar för lustgas finns idag på 12 förlossningsavdelningar i Sverige.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alby i demokratins vågskål

Fria har pratat med tre forskare om lagändringen som skulle göra det lättare att få till folkomröstningar.

Fria Tidningen

DO avvisar anmälan mot myndighet

Förra veckan DO-anmäldes myndigheten Statens institutionsstyrelse, SiS, för att ha misslyckats med att ta fram en handlingsplan för jämställda löner. DO har nu beslutat att avvisa ärendet. Trots att få myndigheter och företag följer lagen så blir det sällan några påföljder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu