Smällar och hårda tacklingar i roller derby | Fria.Nu
Fria Tidningen

Smällar och hårda tacklingar i roller derby

I normbrytande sporten roller derby är det kvinnorna som tacklar och männen som ivrigt hejar på från läktarplats. I Sverige växer sporten fort. På ett år har fyra nya lag poppat upp runtom i landet.

En efter en dyker de upp i den slitna inlineshallen vid Vårväderstorget på Hisingen i Göteborg. Klockan är runt sex på kvällen och industriområdet där hallen ligger är öde. Regnet hänger i luften och det börjar mörkna över betonghusen. En smal trappa utan ljus leder in till en stor öppen hall med sarg runt en bana.

I kväll är det runt 15 tjejer som ska träna roller derby tillsammans i Göteborg och stämningen är fokuserad men lättsam redan från början.

– Skolan, jobbet och sedan roller derby. Så lägger jag min tid just nu, säger Jenifer Ruz, alias "Vicious Kali", som varit med i roller derbyklubben West coast bombshells sedan starten.

– 29 januari 2010. Det datumet glömmer jag aldrig. Då körde vi vår första officiella tävling, berättar hon.

Hon drar på sig strumpbyxor, hotpants, rullskridskor, rejäla benskydd, hjälm och tandskydd.

I den här sporten smäller det och det är nödvändigt att ha kraftiga skydd för att undvika skador.

Det var bland annat attityden och hårdheten i sporten som lockade Jenifer att börja.

– Jag såg filmen Whip it och tänkte ”fan, det här är ju sporten för mig”. Det var fart, tacklingar och attityd, säger hon.

Hon hade aldrig idrottat seriöst tidigare, men rivstartade med roller derby vid 29 års ålder. 

– Roller derby är bra träning. Jag utbildar mig till dietist och lär mig i skolan att träning är bra för alla. Det här får mig verkligen att koppla bort skolan och rensa tankarna, säger hon.

Medelåldern i laget är runt 24 år, gränsen att börja går vid 18 års ålder.

I det ruffiga omklädningsrummet som saknar dörr trängs också Lina Frisk, 27 år. En kompis övertalade henne att följa med på en rollerderbyträning förra året. Sedan dess är hon fast. 

– Det är så mycket man kan lära sig inom roller derby. Det är inte som att gå till ett gym, här behöver man tänka samtidigt och utvecklas hela tiden, säger hon.

I höstas var hon utbytesstudent i Glasgow, men fortsatte med roller derby där.

– Där är det ju så otroligt mycket större. Jag lärde mig mycket som jag kunde ta med mig och lära ut här när jag kom tillbaka, säger hon.

Över hela laget finns det en kraft och en halvt påtvingad ”do-it-yourself-anda”. Just nu saknar gruppen till exempel varaktig träningslokal och tränare.

– Vi blir lite motarbetade av Göteborgs stad. Vi har svårt att hitta träningslokal och blir hela tiden bortprioriterade för att det är en så liten sport, säger Julia Boberg, alias "Juliejet", som hoppat in som tränare i kväll.

Tjejerna i laget sköter allt själva. Alla är indelade i arbetsgrupper och i introduktionsbladet som nybörjare får står det tydligt att man förutom att delta på träningar, även förväntas ta en aktiv del i klubben.

Vem som leder träningen skiftar till exempel runt lite i laget.

– Nu är målet att så många som möjligt ska klara minimum skills. Därför håller vi som klarat det i träningen i dag och övar de olika testmomenten, säger Julia.

Ett lågmält dunsande hörs när derbylaget susar fram på plastbanan. De åker tätt ihop i en oval bana avgränsad med koner. För att komma runt blir det ständiga cross-overs, klassiska skridskoskär där högerfoten sätts snett framför den vänstra och ryggen lätt framåtböjd.

I rollerderby utgår allt från höften. Det är där kraften kommer ifrån och det är där man håller balansen. Från höften och i förlängningen axlarna kommer också tacklingarna. ”Jammern” är åkaren som ska ta sig fram och förbi klungan. De i samma lag hjälper fram henne med olika tekniker som "push" eller "whip" (se ordlistan) medan motståndarna gör allt för att stoppa henne. Det krävs kondition, styrka och balans för att bli en bra derbyåkare.

– Man blir aldrig fullärd, det finns alltid nya saker att lära sig. Det är det som är kul. Reglerna är komplicerade. Det handlar mycket om taktik, säger Lina Frisk.

Rullskridskor, de tajta kläderna med trashiga strumpbyxor, gärna med synliga blåmärken under, för tankarna till amerikanskt college-mode från 70-talet. Roller derby har också sitt ursprung i USA. Från början var det en underhållningssport som utövades av både kvinnor och män. När sporten fick ett uppsving på 2000-talet var det med en mer feministisk ingång. I roller derby samlas kvinnor som vill kliva ur den klassiska ”tjejrollen” och bryter normer för hur tjejer förväntas vara.

– För mig är det här självklart feministiskt. Det är en sport för kvinnor, uppbyggd av kvinnor där vi går emot allt gammalt som bilden av tjejer som tysta och snälla och tjejer som bara snackar skit om varandra. Det här är ett bevis på motsatsen, säger Frida Samuelsson, alias ”Mad Fist Dixie”. 

Frida pratar snabbt med stark röst och lägger hela sitt kroppsspråk som tyngd bakom varje ord. Hon är den andra av kvällens tränare och har inga problem med att göra sig hörd genom bruset av rullskridskor medan hon visar träningsmomenten på banan, förklarar och peppar.

Men helt separatistisk är inte sporten. 

– Killarna får gärna vara med, som cheer leaders eller publik, fyller Jenifer i och ler snett.

Bakom roller derbynamnen och klädstilen som används under träning och tävling finns en genomtänkt tanke om att det ska hjälpa utövaren att kliva in i en roll. Dels en rent sportslig sådan, för att lättare kunna skaka av sig hårda tacklingar av sina vänner, men också som hjälp för att kliva ur den traditionella kvinnorollen.

I Sverige finns sex rollerderby lag; Stockholm, Malmö, Göteborg, Umeå, Luleå och Visby.  För några veckor sedan var det första bouten, tävlingen, någonsin i rollerderby i Sverige. Malmö vann över Stockholm med 132-88. Göteborg var inte med då för få spelare hade nått upp till ”minimum skills”. Snart hoppas man ha ett fulltaligt lag som får tävla. I framtiden finns planer på att spela matcher i Europa och kanske USA.

 

Fakta: 

Fakta: Roller derby

En kollisionssport ursprungligen från USA som blir mer och mer populär även i Sverige. Sporten går ut på att utövarna, uppdelade i två lag, kör på en oval inomhusbana och poäng delas ut till en spelare som kör förbi varje medlem av motståndarlaget. Laget med flest poäng vid matchens slut har vunnit.

I Sverige finns sex lag utspridda över landet. Utövare är framförallt kvinnor. Män är välkomna som publik, cheerleaders eller som domare.

Fakta: Kommande roller derby bouts (tävlingar) i Sverige

30 april Malmö - Nottingham

21 maj Stockholm - Hamburg

11 juni Stockholm - Kallio Rolling Rainbow

Roller derby ordlista

Quad skates

Skates som används i roller derby där hjulen är positionerade två och två i par, till skillnad från inlines där alla hjul sitter i en rad

Hip Check

Den mest effektiva tacklingen i Roller Derby. En spelare använder höfterna för att rubba en motspelares balans.

Shoulder check

En spelare använder axlar och sidan av kroppen för att rubba en motspelares balans

Positional blocking

Att åka framför en motspelare och hindra henne från att ta sig framåt och förbi

Freshmeat

En nybliven åkare som ligger i träning och ännu inte är en del av ett lag

Penalty box

Angivet ställe där straffade spelare får avsitta tid (ofta 1 minut)

Pack

Den största gruppen av spelare från båda lagen som åker tillsammans runt banan

Annons

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu