Från traktorpopulist till fängslad ex-diktator | Fria.Nu
Fria Tidningen

Från traktorpopulist till fängslad ex-diktator

Den okände ingenjören Alberto Fujimori kom från ingenstans och vann presidentvalet 1990 i kamp med förra årets nobelpristagare i litteratur Mario Vargas Llosa. 

Fujimori ställde sig på en traktor och lovade att industrialisera det fattiga Peru. Den folkliga anslaget slog väl ut i ett land som var trött på de etablerade partiernas brutna löften. Fujimori fick snabbt smeknamnet ”kinesen”, trots att han är son till japanska invandrare.

Väl vid makten kopierade Fujimori de nyliberala reformer som Vargas Llosa hade utlovat: privatiseringar, bantning av den offentliga sektorn och satsningar på privat företagande. 1992 gjorde Fujimori en statskupp genom att stänga parlamentet, som kontrollerades av oppositionen. Trots den auktoritära stilen åtnjöt han starkt folkligt stöd och kunde ändra grundlagen för att låta sig omväljas två gånger.

Efter flera korruptionsskandaler och med ett socialt uppror i antågande faxade Fujimori in sin avskedsansökan från Japan år 2000. 

Några år senare greps han i Chile och utlämnades till Peru, där han senare dömdes till 25 års fängelse för att ha beordrat massakrer på misstänkta gerillasympatisörer under inbördeskriget (1980–1992) mot den maoistiska rebellgruppen Sendero luminoso. Han är även dömd för mutbrott.

Trots massakrerna och korruptionen beräknas Fujimori fortfarande ha stöd av en dryg femtedel av väljarna. De anser att han räddade landet genom att besegra gerillan och genom att få bukt med den galopperande inflationen i slutet av 1980-talet.

Fakta: 

Läs om mer om presidentvalet: Missnöjesval i tillväxtens skugga

 

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu