Fria Tidningen

De laddar upp för nationella tävlingar

SM i innebandy och Special Olympics nationella tävlingar i innebandy spelas i Bollnäs i helgen. Grunden Bois från Göteborg är en av klubbarna som deltar och de har förberett sig med hård träning.

25 killar och fyra tjejer från Grunden Bois åker till Bollnäs för att delta i de nationella tävlingarna.

– Om vi har en bra dag kan vi slå vilka som helst, säger Andreas ”Adde” Larsson som är back i Grunden Bois lag 1.

Han har spelat innebandy sedan han var 15 år, nu är han 32 år. I Grunden Bois har han spelat sedan 2006. Andreas Larsson har spelat i andra lag tidigare och känner att han har en bra insikt i tävlingarna.

– Jag tror att vi som sämst kan bli trea, om man tittar på lagen i gruppspelet, säger han.

Det han gillar bäst med att åka iväg på tävling är matcherna och allt runtomkring.

– Att gå in i sig själv och ladda, det är det som är roligt. Det är detta man lever för, säger han.

Andreas Larsson ser fram emot att åka iväg tillsammans med laget. Något som Hanna Holmberg, forward i Grunden Bois lag 2, också gör. Hon är 20 år och har sin bakgrund i Grunden Bois fotbollssektion. Ett tag spelade hon både fotboll och innebandy för klubben. Men efter knäproblem har fotbollen fått läggas på hyllan. Det är hennes första SM med innebandysektionen, men hon har spelat SM i fotboll flera gånger tidigare.

– Jag hoppas det går bra och att vi vinner, säger hon.

Hanna Holmbergs lag 2 kom tvåa i Handikappidrottsförbundets Västgötaserie division 2, nu har de hårdtränat inför SM.

Gabriella Nordenstam är tränare i Grunden Bois, det har hon varit i ungefär tio år. Hon har även suttit i styrelsen för Svenska handikappidrottförbundets innebandysektion. Hon ser fram emot helgen men tycker det är viktigast att laget håller ihop och undviker att spela fult.

– Det är inte lika viktigt hur långt de kommer i turneringen, säger hon.

I Bollnäs i helgen hålls det två innebandytävlingar. Den ena är Special olympics nationella tävlingar, som finns i flera klasser och är för alla. Den andra tävlingen är SM, som bara spelas i en klass och där spelarna måste ha spelarlicens. Det är sammanlagt 21 lag som deltar i helgen, 7 av dem spelar i SM.

Grunden Bois har valt att bara delta i Special olympics Nationella tävlingar och inte i SM-tävlingen. Gabriella Nordenstam förklarar att det beror på att vissa lag i SM består av de bästa spelarna från flera olika klubbar. De bildar lag som bara spelar tillsammans när det är SM.

För Grunden Bois är lagandan och sammanhållningen viktig och Gabriella Nordenstam förklarar att det inte är roligt att få stryk av lag som inte ens tränar tillsammans. Hon berättar att en del spelare i ”elitlagen” även värvas från klubbar som inte går under Svenska handikapp idrottförbundet.

– Men spelarna har licens för att tävla i Special olympics. Även fast det inte märks på dem att de har en funktionsnedsättning, säger hon.

Hon tycker att det är en konstig filosofi att plocka ihop ett lag bara för att vinna. Hon berättar att ”elitlagen” vinner alldeles för stort över tjejerna och killarna som tränar hårt i Grunden Bois, därför har klubben valt att bara delta i Special Olympics nationella spel.

– Alla vill ju vinna, men det viktiga för mig är att vi ska spela schysst och att vi är bra mot varandra och stöttar varandra som lag, säger hon.

Vilhelm Magnusson är back i Grunden Bois lag 2. Han är 34 år gammal och har spelat med klubben i 7 år. Han har varit med i SM två gånger tidigare, men han vågar sig inte på några gissningar om hur det kommer gå i de nationella tävlingarna i helgen.

– Vi får ta en match i taget och se hur det går, säger han. 

 

Grunden Bois lag 2 tvåa i Special Olympics innebandy

Grunden Bois från Göteborg deltog i Special Olympics nationella tävlingar i innebandy helgen 1–3 april. Klubbens lag 2 knep andra placeringen i sin grupp med 15 gjorda mål och bara tre insläppta.På första plats i den gruppen kom HIF Linblomman.

Lag 1, det andra laget från Grunden Bois som deltog i de nationella tävlingarna, kom femma i grupp 1. Detta med en målskillnad på 17 mot 21. Vann i grupp 1 gjorde IF Blixten, klubben vars förstalag vann innebandy-SM. 

Fakta: 

Grunden Bois i Göteborg är en idrottsförening för alla, men främst för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.

Lag och samarbete är viktigt, därför är det lagidrotterna fotboll och innebandy man spelar.

Grunden Bois grundades som idrottsförening 2003, men har tränat tillsammans sedan 1992.

Sedan 1995 har de spelat i Svenska handikapp idrottförbundets seriespel.

Lagen delas in efter ålder, förmåga och ambitionsnivå.

Klubben har ungefär 270 aktiva medlemmar.

Källa: www.grundenbois.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Få kvinnor bland allsvenskans tränare

Kvinnor är mycket underrepresenterade på tränarfronten. Frias granskning visar att bara två av de tolv lagen i damallsvenskan har kvinnliga huvudtränare. I herrallsvenskan är det helt tomt på kvinnliga tränare.

Fria Tidningen

Korpen satsar på damer

Gratis domarutbildning och bättre planer och matchtider för damer ska göra Korpenfotbollen mer jämställd.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu