Uppsala Fria

Vänsterpartiet i Uppsala motionerar för att lindra fallen

Det är tufft att vara sjuk och det är ännu tuffare att trilla ut ur sjukförsäkringssystemet trots att man är oförmögen att arbete, det menar Vänsterpartiet i Uppsala kommun. De föreslår därför i en motion att den som inte kan arbeta enligt försäkringskassans bedömning, ska få rätten till ekonomiskt bistånd prövad utan krav på att eventuell lägenhet, bil eller andra realiserbara tillgångar säljs.

I dag menar de finns det möjlighet att göra avsteg från grundregeln om att realiserbara tillgångar ska säljas men eftersom inga riktlinjer finns kan bedömningen variera. Med klara direktiv blir det säkrare för den utförsäkrade.

– Vi vill att Uppsala kommun ser till att den som drabbas av regeringens hårda politik mot sjuka inte drabbas dubbelt genom kraven från socialtjänsten och att reglerna ska vara klara och tydliga, säger Vänsterpartiets kommunalråd Ilona Szatmári Waldau.

Motionen är under tecknad av samtliga tjänstgörande ledamöter.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alby i demokratins vågskål

Fria har pratat med tre forskare om lagändringen som skulle göra det lättare att få till folkomröstningar.

Fria Tidningen

DO avvisar anmälan mot myndighet

Förra veckan DO-anmäldes myndigheten Statens institutionsstyrelse, SiS, för att ha misslyckats med att ta fram en handlingsplan för jämställda löner. DO har nu beslutat att avvisa ärendet. Trots att få myndigheter och företag följer lagen så blir det sällan några påföljder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu