Recension


Fria Tidningen

Spännande succévittring

Jo Salmson är en pseudonym för Catharina Wrååk, som tidigare arbetat som förläggare på just Bonnier Carlsen som nu ger ut hennes böcker. Men hon får inte ge ut böcker som en väntjänst. Jo Salmsons böcker om Tam, drakriddaren, gjorde succé med 80 000 sålda exemplar och stor läsglädje för många av barn.

De stulna barnen är första delen i en ny serie med lättlästa böcker som handlar om vännerna Sol, Arel och Enos. De lever i en medeltidsliknande värld med magiska inslag och borde inte vara kompisar. Sol är slav, Arel blivande krigare och Enos kommer från en handelsfamilj.

De är alla på väg att växa upp och Sol förstår snart att det är något konstigt med hennes blonda hår, som hon är ensam om i byn. Kan det ha något att göra med kriget mot häxfolket i norr?

Precis som i böckerna om Tam är det i grundberättelsen om det föräldralösa, men utvalda barnet, som spänningen ligger. Möjligheten till identifikation är stark och Jo Salmson kan verkligen konsten att fånga in sina läsare

Hon skriver också med viss pedagogisk ton även om den är väl dold i den spännande handlingen. Genom detta får de ärorika krigen och klassamhället sin tydliga baksida.

Det är upplagt för en ny succé. 

Fakta: 

De stulna barnen av Jo Salmson är utgiven på förlaget Bonnier Carlsen.

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Här är årets finaste julklappar till barnen

Recension

Som vanligt har hösten bjudit på en lång rad fina barn- och ungdomsböcker. Barnkulturredaktionen tipsar om några av våra favoriter och önskar er med detta en god jul och ett gott nytt år.

Fria Tidningen

De bästa (sen)sommarmysterierna

Recension

Sommarens bokkatalog är inte så tjock, men den innehåller mer än man hinner med att läsa. I barn- och ungdomsutgivningen ser mysterierna ut att vara en trend bland kapitelböckerna. Vi har tittat närmare på några av dem och kan konstatera att det är en rad riktigt läsvärda böcker vi hittat. Ta chansen att kika på sommarens bästa böcker innan hösten är över oss på allvar.

Fria Tidningen

Barndomen – mer än ett koncentrationsläger

Recension

Lägret är den danska bilderboken som blivit ordentligt omskriven under våren. Skälet är att den tycks berätta om barndomen – som en vistelse i ett koncentrationsläger.

Fria Tidningen

Hoppfull ockupationshistoria – för treåringen

Recension

Hur tydligt politisk kan en barnbok vara innan det börjar kännas obekvämt? Det är den första fråga jag ställer mig när jag läser i bokkatalogen om den kommande Pojken, flickan och muren. I dag står sig inte den politiska genren speciellt stark jämfört med för trettio år sedan, något man både kan sakna och leva utan, men det finns definitivt utrymme för fler böcker här.

Fria Tidningen

Bästa djurrättsromanen på länge

Recension

Adina kliver av flygplanet och tror att hon ska möta sin mamma. Istället kommer en ung kvinna och hämtar upp henne. Det blir början på en kidnappningshistoria där Adinas mammas arbete med djurförsök står i centrum.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu