Fria Tidningen

Polischef grips för kokainsmuggling

Förra veckan greps René Sanabria, Bolivias före detta högste chef för narkotikabekämpning, misstänkt för att smuggla kokain till Europa och USA. Landet med det speciella förhållandet till kokabladet har stora problem i kampen mot kokainhandeln.

Den bolivianske polischefen René Sanabria greps i Panama i torsdags misstänkt för kokainsmuggling. Han fördes direkt till USA där han sitter anhållen misstänkt för att leda en kartell med förgreningar i flera olika länder. Sanabria hävdar att han är oskyldig, men ska ha blivit filmad när han tog emot 75000 US-dollar som delbetalning för en kokainlast.

René Sanabria var under åren 2007–2008 chef för FELCN, den speciella enhet som bekämpar narkotikahandeln i Bolivia. Han var vid gripandet chef för den underrättelseenhet som ska kartlägga droghandeln. Socialministern Felipe Cáceres, tillika en av presidenten Evo Morales närmaste män, hade rekommenderat Sanabria till posten som underrättelsechef.

– Han hade en fläckfri bakgrund. Vi hade aldrig kunnat föreställa oss att han var ledare för en drogkartell, sade Cáceres uppgivet i en intervju med dagstidningen La Razón.

Evo Morales har lovat att man ska gå till botten med fallet ”oavsett vem som åker fast”. Några dagar efter gripandet av Sanabria greps ytterligare tre poliser hemma i Bolivia.

Fallet är ett svidande bakslag för regeringen. Evo Morales hade fullt förtroende för Sanabria, som var hans personliga rådgivare i frågor som rör narkotikabekämpning. Presidenten är själv kokaodlare i grunden och har kämpat hårt för att kokaodlingarna inte ska förknippas med kokainhandeln. Bland annat har Morales tagit med sig kokablad till FN:s generalförsamling och krävt att växten stryks från FN:s lista över narkotikaklassade ämnen.

I Bolivia tuggar framför allt gruv- och lantarbetare kokablad för att klara av tunga arbetspass. Kokabladet sägs bota trötthet, hunger, törst och sorg.

På grund av kokabladets viktiga roll i Bolivias historia och kultur talas det i dag tyst om kokainhandeln, trots att landet är världens tredje största kokainexportör efter Colombia och Peru. En stor del av landets fångar – i synnerhet av de kvinnliga fångarna – är dömda för narkotikabrott.

I en nyutkommen nordamerikansk rapport får Bolivia skarp kritik för brister i kampen mot droghandeln. Enligt USA görs allt färre kokaintillslag i Bolivia sedan Evo Morales tvingade stormaktens drogbyrå DEA att lämna landet år 2008. Presidenten anklagade då DEA för att finansiera oppositionella grupper. Han hänvisar bland annat till boken La Guerra Falsa (Det falska kriget), där den före detta DEA-agenten Michael Levine berättar om USA:s försök att kontrollera Bolivia under 1980-talet.

Evo Morales hävdar i dag att regeringen visst bekämpar narkotikahandeln och att flera kokaodlingar har förstörts efter överenskommelser med kokaodlarna.

– DEA kommer inte få återvända så länge jag är president. Vi vill inte att utländska agenter ska leda våra styrkor. Det handlar om vårt nationella självbestämmande, sade Morales i ett tal i förra veckan.

Socialministern Felipe Cáceres passade också på att påpeka att Sanabria skolades i narkotikabekämpning under åren då DEA hade stort inflytande i Bolivia.

Kokaodlingarna växte kraftigt under 1980-talet i samband med droghandelns intåg i Bolivia. Regeringen försöker i dag begränsa odlingarna ”men utan dödade och sårade”, som under de våldsamma skövlingarna av kokaodlingar under 1990-talet. Enligt olika uppgifter går så mycket som 70 procent av kokabladsproduktionen till knarkhandel. Det vore dock politiskt självmord att försöka förstöra 70 procent av kokaodlingarna. Istället vill regeringen ”industrialisera” kokabladet och exportera bland annat sprit, choklad och te gjort på kokablad. Men än så länge ligger projektet i sin linda.

Både FELCN:s och Sanabrias underrättelseenhets arbete är nu satta under lupp. Myndigheterna kommer att nagelfara dem i jakt på fler medhjälpare till Sanabria. FELCN måste dessutom visa resultat och börja gripa stora ligor och inte bara mindre langare, som man har gjort fram till nu.

Men trots Morales uttalanden och upprensningarna inom FELCN saknar Bolivia både incitament och resurser för att på allvar bekämpa droghandeln. Missbrukarproblemen finns i USA och Europa, inte Bolivia. Och kokainet inbringar miljontals dollar till landets skrala ekonomi. Dessutom håller kokainproduktionen uppe priset på kokablad och skapar arbetstillfällen på landsbygden.

Fakta: 

<h2><strong>Kokablad och kokain</strong><br>• Till skillnad från i andra länder är det tillåtet att odla kokablad i Bolivia, fast bara i Los Yungas-regionen norr om La Paz och i den tropiska Chapare-regionen, där Evo Morales inledde sin politiska bana. Varje kokaodlare måste vara ansluten till cocaleros centralorganisation och får bara upplåta en viss yta av sin åker till kokaodling.<br>• I Los Yungas har man odlat kokablad sedan tiden före Inkaimperiet. I Chapare startade produktionen i slutet av 1900-talet då tusentals gruvarbetare fick sparken och många i stället blev cocaleros. Enligt flera experter är kokabladen som odlas i Chapare-regionen inte lämpade för det traditionella kokatuggandet.<br>• Det behövs ungefär 350 kilo kokablad för att framställa ett kilo kokain.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu