Debatt


Marie Milling
Fria Tidningen

Individers fel och rätt

SAMHÄLLSKLIMATET Det kollektiva trygghetsbehov som uppstår i oroliga tider är vad Reinfeldt och de nya Moderaterna vunnit två val på nu. Här gäller inte att elda på människors kreativitet och förändringsvilja utan att vagga dem till sömns, så att alliansen kan nedmontera välfärden och göra Sverige till en enda stor marknadsdriven lekstuga för kapitalismens tillväxt. Hur förbereder det oss att för framtiden?

Nyliberalismens favoritmantra är fortfarande att ny teknik kommer att frälsa oss från klimat- och energiproblem. Den fria marknaden ska med framtida storvinster som morot skapa ännu otänkta och otänkbara innovationer för att lösa alla problem. Samma människor som häcklar aktivisters och miljömedvetnas förslag till lösningar som utopiska och icke genomförbara, samma människor sväljer sådant önsketänkande med hull och hår. För att det som inte går att tänka är en värld utan tillväxt. Lösningar som innebär nedskärningar av konsumtionen, att avstå eller dela verkar vara mycket subversiva och utsätts för hån, tystnad eller någon annan användbar härskarteknik.

Trots flera undersökningar som visar att människor är mer än villiga att dela med sig och att förändra beteenden och livsstil, matas vi genom media med bilder av det motsatta. En skrämmande människosyn har vuxit fram, där individen ska ta allt ansvar samtidigt som hon utmålas som problemens kärna. Världen ser ut som den gör för att Svensson inte sopsorterar. Allt bottnar i de sagor som politiker, näringsliv och media tillsammans spinner för att rädda tillväxten och kapitalismens överlevnad.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu