Fria Tidningen

Manifestation för kärleken

Ungefär femtio blivande brudpar har kommit till Helga Trefaldighets kyrka i Uppsala för att lyssna på bröllopsmusik och få lite praktiska råd och tips kring vigselceremonin. Trots att även samkönade par sedan 2009 vigs i kyrkan, lyser de med sin frånvaro denna kalla eftermiddag.

Störst av allt är kärleken. Med det budskapet arrangerade Helga Trefaldighets kyrka en konsert med enbart bröllopsmusik lördagen den 18 februari.

– Vi tyckte att det var en bra idé att ha konserten i anslutning till alla hjärtans dag. Vi bjöd alla par som har bokat en kyrklig vigsel i Uppsala i år, berättar Patrik Magnusson, präst i Helga Trefaldighet.

Efter konserten fanns det en möjlighet att prata med prästerna om eventuella funderingar inför vigseln och dessutom blev det en liten genomgång av själva vigselceremonin.

– Vi vill lyfta fram kärnan av vigseln, att det är gratis och att den inte behöver vara svulstig och påkostad. Vi tycker att det är synd när par avstår ifrån att gifta sig för att de tycker att de inte har råd, säger Patrik Magnusson.

Han och de andra prästerna informerade även om möjligheten att kunna förnya sina vigsellöften samt att det numera är möjligt för samkönade par att gifta sig i kyrkan.

Genom en ändring i äktenskapslagstiftningen kan sedan november 2009 par av samma kön vigas i kyrkan. Patrik Magnussons själv välkomnar denna förändring och är stolt över den svenska kyrkan som vågat förändra sig med tiden.

– Jesus sa att vi skulle älska varandra, jag kan lugnt luta mig tillbaka och tycka att det är helt okej att viga samkönade par.

Inte alla är fullt så positiva och tyvärr har det haft som bieffekt att samarbeten med andra kyrkor har försvårats, berättar Patrik Magnussons. Inom den katolska och den koptiska kyrkan har man en annan uppfattning och motståndare till vigsel av samkönade par åberopar både det gamla och det nya testamentet.

Enskilda präster kan avstå ifrån vigslar av olika skäl men ingen kan nekas en kyrklig vigsel. Enligt Svenska Kyrkans information på nätet anser ärkebiskopen Anders Wejryd att det finns tillräckligt många präster i Sverige för att kunna hitta någon som ställer upp.

– Präster kan och har alltid kunnat avstå från vigslar utifrån sin egen övertygelse, det gäller både par av samma och av olika kön, men det ska aldrig drabba ett enskilt vigselpar, säger han.

Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, har kämpat länge för att samkönade par ska kunna ingå äktenskap och vigas i kyrkan, men betraktar lagändringen 2009 som en kompromiss.

– Vi tycker att det är väldigt tråkigt att enskilda präster har rätten att neka att viga par och anser det som ren diskriminering. Det är olyckligt att det står inskrivet i den svenska lagstiftningen, säger RFSLs ordförande Ulrika Westerlund.

RFSL ska inte driva frågan vidare just nu men hon anser att präster som inte kan tänka sig att viga ett samkönat par helt enkelt borde tas ifrån vigselrätten.

– Inget homosexuellt par vill bli vigt av en homofob och säger prästen ifrån hittar man en annan, men jag anser ändå att det är diskriminerande att kunna neka, säger hon.

Feministiskt initiativ (FI) har ungefär samma hållning i frågan.

– Det är det sista området där kyrkan kan utöva makt, säger Jonas Göthner, styrelsemedlem i FI.

Partiet vill ta frågan ännu ett steg längre än RFSL och menar att juridiken som gäller för äkta makar borde kunna utökas till andra typer av familjekonstellationer, till exempel sammanboende syskon.

– Dessa typer av annorlunda familjer borde kunna ha samma rättigheter, menar han.

Jonas Göthner förklarar också att det kan vara svårt att ta reda på vilka svårigheter som kan uppstå i samband med vigsel av samkönade eftersom många par vill slippa en konfrontation.

– Vi lever i ett heteronormativt samhälle där heterosexuella får manifestera sin kärlek mycket tydligare. Även om acceptansen för hbtq-personer i stort har ökat finns det fortfarande två områden där folk blir provocerade och det är kyrklig vigsel och när hbtq-personer skaffar barn, säger han.

Rättigheterna som bland andra RFSL och FI har kämpat för länge är självklarheter för andra. I Helga Trefaldighets kyrka lyser de samkönade paren med sin frånvaro. Det är kvinnor och män som håller i hand, böjer huvuden över pappren med informationen och samtalar med andra par om hur vigseln ska gå till. Anledningarna för att gifta sig i kyrkan är varierande. Kristen tro, familjen som gärna ser att de tu säger ja i kyrkan eller en fin plats att vara på, finns bland anledningarna att säga ja inför Gud.

Julia Aulin och hennes fästman är ett av de många paren som ska vigas i Helga Trefaldighet kyrka. Både kommer från Uppsala och har bott kvar i staden efter studierna. Den blivande maken har redan hunnit hem för att förbereda middagen tillsammans med bröllopsfestens sånganförare och toastmaster medan Julia Aulin diskuterar vigselceremonin tillsammans med prästen. Hon har alltid velat gifta sig i kyrkan men kan inte riktigt förklara varför.

Patrik Magnusson anser det inte som något större problem när paren som ska gifta sig är inte särskild troende och mest vill ha kyrkan som en fin inramning för vigselceremonin.

– För mig personligen räcker det att det finns en önskan om att gifta sig i kyrkan, det kan finnas en längtan efter en helig plats som man inte kan sätta fingret på, säger han.

Däremot är det inte möjligt att plocka bort till exempel bönen eller andra religiösa inslag i vigselceremonin.

– Är vi i kyrkan så pratar vi om Gud, säger han.

Vigselceremonin anpassas bara på de ställen där brudparet tilltalas om det är ett samkönat par som ska vigas. Istället för ”man och hustru” säger prästen ”äkta makar” och istället för ”man och kvinna” blir det ”människa”.

Kyrkan finns även till hands efter vigseln. Prästerna bistår med råd och hjälp när äktenskapet krisar. Patrik Magnusson berättar att det inte är så vanligt att par kommer tillbaka för rådgivningen men anser det som viktigt att alla vet att det finns en möjlighet till det. Han menar även att flera kommer tillbaks till gudstjänsten efter vigseln eller efter barnens dop.

– Kyrkan är ett heligt rum men också ett vardagsrum där man får vara precis som man är, säger han och menar att ett av kyrkans mål är att sänka tröskeln för interaktion.

– Många förknippar kyrkan med någonting stelt men det ska det inte vara. Vi finns här för kropp, själ och ande.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Aktivist inriktad på veganproduktion

Konsumtion av kött och andra animalieprodukter liknar slaveri. Med det budskapet gästade Pelle Strindlund, djurrätts- och fredsaktivist som är aktuell med boken Jordens herrar – slaveri, djurförtryck och våldets försvarare Djurrättsalliansens vegankafé förra veckan.

Fria Tidningen

Låt rädslan komma in

Lite rök slingrar sig omkring en röd lampa. En strålkastare tänds och i en springa mellan två betongmurar syns Oskar som andas tungt och spärrar upp ögonen i panik. Han springer för sitt liv, hoppar upp på ett betongblock som lyses upp av grälla neonrör men hans förföljare, mobbarna, kommer ikapp och tvingar honom att skrika som en gris.

Fria Tidningen

ABF ordnar föreläsningar som siar om framtiden

Under rubriken ”tankar om framtiden” inledde Arbetarnas Bildningsförbund, ABF, i Uppsala län under slutet av förra veckan vårens föreläsningsserie och tankesmedja. Först ut var Stig-Björn Ljunggren för att diskutera socialdemokratins framtid.

Fria Tidningen

Konsert med hjärta för hemlösa

För att hjälpa de hemlösa och för att uppmärksamma att inte alla har det så bra ställt i Uppsala, arrangerade Stadsmissionen för tredje gången i rad en konsert på alla hjärtans dag i Mikaelskyrkan. Istället för inträde ombads besökarna att skänka pengar till Uppsala Stadsmissions verksamhet.

Fria Tidningen

Matkolonin i Flogsta ska utökas

Projektet ”Flogsta Food” påbörjades förra året bakom en lägenhetslänga i Flogsta. 30 kolonilotter ska nu utökas med ytterligare fem och inför den kommande odlingssäsongen träffades några av odlarna för att planera förbättringar och diskutera idéer.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu