Indonesiens erfarenheter kan hjälpa Egypten | Fria.Nu
Fria Tidningen

Indonesiens erfarenheter kan hjälpa Egypten

När Egypten inleder arbetet med att ersätta Hosni Mubaraks auktoritära regim med ett mer demokratiskt styrelseskick kanske landets framtidsplanerare borde vända blickarna mot Indonesien, som håller på att återhämta sig efter att ha skakat av sig sin diktatur.

Sedan Suhartos diktatur störtades 1998 har en lång rad juridiska reformer genomförts i Indonesien i syfte att stärka respekten för de mänskliga rättigheterna och demokratin. Och enligt Rafendi Djamin, medlem i den regionala samarbetsorganisationen Aseans kommission för mänskliga rättigheter, AICHR, är det dessa reformer som fört Indonesien framåt sedan diktaturens dagar.

– Det skulle vara mycket, mycket svårt för ett Suharto-liknande välde att återuppstå, säger han till IPS.

Samtidigt påpekar Rafendi Djamin att indoneserna måste fortsätta att vara vaksamma, och driva på för fler reformer inom rättsväsendet, och för att komma tillrätta med korruptionen. Suhartos diktatur var, precis som Mubaraks välde, starkt allierad med USA ända fram till slutet. I det senaste fria valet som hölls i landet i april 2009 blommade de politiska förändringarna ut på allvar. Inte mindre än 38 partier hade nominerat 12 000 olika kandidater till de 560 platserna i landets parlament. Det kan jämföras med de blott tre partier som tilläts delta i de val som Suharto anordnade och som oftast var riggade. Förändringarna i Indonesien har tagit tid, eftersom det handlade om att montera ned ett avancerat system som Suharto infört i syfte att kontrollera landet - ett system där landets 400 000 man starka armé tilläts spela en viktig politisk roll.

När landets nya och utökade parlament presenterades efter det val som hölls år 2004 var en av de stora förändringarna att det inte längre innehöll den grupp av icke-invalda militärer som under Suharto var garanterade en femtedel av platserna i parlamentet.

Suharto grep makten i landet genom en statskupp 1965 och inledde sedan en militarisering av landets politik. En av åtgärderna var att vika 100 av de 500 platserna i parlamentet åt militären. Enligt Dewi Fortuna Anwar, forskningschef vid den respekterade indonesiska tankesmedjan Habibie Centre, var det en viktig del av reformarbetet i landet att slopa militärens platser i parlamentet.

– Detta var fundamentalt för förändringarna i Indonesien. Allmänheten ansåg att militären inte hade någon roll att spela i det politiska reformarbetet, säger hon.

Men det var en “lång och slingrig väg” för landet att gå, för att lyckas få bort militären från politiken och ersätta den med ett civilt styre.

– Landet började stabiliseras först 2003 och det första presidentvalet hölls 2004, påminner Dewi Fortuna Anwar.

Annons

Rekommenderade artiklar

Analys: Risk för regionalt bakslag

Militärkuppen i Egypten riskerar inte bara att störta landet ner i en fördjupad våldsspiral. Den kan också medföra ett bakslag för demokratiska krafter i hela regionen, skriver Per Björklund i en analys.

Fria Tidningen

”Vi fortsätter tills revolutionen segrat”

Det egyptiska politiska filmkollektivet Mosireen har nått hundratusentals med sin youtube-kanal. Men deras arbete är inte riskfritt. Fria Tidningen har träffat Salma Said, som fortfarande bär spåren av säkerhetsstyrkornas våld i sin kropp.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu