Kontrollanter kommer undan – resenärer fälls för våldsbrott | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Kontrollanter kommer undan – resenärer fälls för våldsbrott

Utredningar mot biljettkontrollanter i Göteborg läggs ned medan anmälningar mot resenärer leder till åtal. Så ser mönstret ut generellt.  "Åtal mot biljettkontrollanter är sällsynt" säger Peter Ekelund, advokat i Göteborg.

Polisanmälningar mot resenärer tickar in till polisen. I genomsnitt polisanmäls två till tre resenärer i månaden i Göteborg för hot eller våld mot biljettkontrollant. Så har det sett ut de senaste åren. Flera fall går till tingsrätten.

På torsdag hålls tingsrättsförhandlingar mot Daniel, som misstänks för våld mot tjänsteman efter en händelse på en buss i Göteborg förra sommaren.

Mellan september och november 2010 fick Kollektivtrafikombudsmannen, föreningen Plankas juridiska hjälp, in två fall som rör Göteborg och våld från biljettkontrollant. Sofia, jurist på Kollektivtrafikombudsmannen, menar att det finns ett stort mörkertal som inte anmäler och att våld mot resenärer inom kollektivtrafiken är ett allvarligt problem. Hon pekar också på att många inte känner till att det förekommer övervåld.

– Vi ser kontrollanternas våldsanvändning som det största problemet inom kollektivtrafiken, dels på grund av dess omfattning och dels på grund av att det sällan leder till straffrättsliga påföljder för kontrollanterna som anmäls, säger hon.

Daniel har anmält tre kontrollanter för falsk tillvitelse, det vill säga att felaktigt ha anklagat en annan för brottslig gärning hos polisen, och för tjänstefel. Förundersökningarna gällande kontrollanterna är nedlagda med den korta motiveringen från åklagaren att ”brott föreligger inte”. Daniel har dock begärt överprövning av de nedlagda förundersökningarna.

Peter Ekelund, advokat sedan 15 år tillbaka, och nu Daniels advokat, säger att hans erfarenhet är att det är mycket vanligare att anmälningar mot kontrollerade resenärer leder till åtal än anmälningar mot kontrollanter.

– Det dyker ständigt upp åtal som våld mot tjänsteman medan misshandel, som det kallas när kontrollerade resenärer anmäler, är sällsynt, säger han.Även Sofia håller med. Under de år hon jobbat med Kollektivtrafikombudsmannen kan hon bara erinra sig ett fall i hela landet där en anmälan mot en biljettkontrollant gått till tingsrätten. Det fallet var i Stockholm i december förra året och slutade med att både åtalet och skadeståndsyrkandet ogillades.

Västtrafik meddelar att de inte vill ge någon kommentar angående våld inom kollektivtrafiken. 

Varken Daniel eller Sofia vill uppge sina efternamn

Fakta: 

<h2>Läs också: <a href="http://www.goteborgsfria.nu/artikel/87031">Åtalad efter biljettkontroll</a></h2>

Annons

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu