Fördjupning


Petra Olsson
Fria Tidningen

Ergin blev arbetsledare på Samhall

Ergin Ayar kom till Samhall efter att han blivit utbränd av dubbelarbete. Vid årsskiftet fick han anställning som arbetsledare.

Han jobbade som frisör och taxichaufför – samtidigt. Till slut blev det för många timmar på den egna salongen och i taxibilen och Ergin Ayar gick in i väggen.

– Jag var inte mig själv, inte den spralliga Ergin som släkt och familj kände. Jag var nere och okoncentrerad och tittade till exempel på tv utan att veta vad det handlade om, säger Ergin Ayar.

Under arbetslösheten fick han hjälp med att söka arbete som taxichaufför, men Ergin Ayar kände att han inte skulle klara av stressen i taxibranschen. 

Efter kontakter med en arbetspsykolog på arbetsförmedlingen slussades Ergin Ayar efter några månader vidare till Samhall, där han fick en anställning.

Sedan 2006 har Ergin Ayar jobbat på Ikea i Svågertorp, där Samhall sköter städning, återvinning och hanterar kundvagnarna. På Samhall fick Ergin Ayar möjlighet att jobba i ett lugnare tempo och arbeta upp sin förmåga genom att prova på olika uppgifter. Efter ett halvår gick han sedan en intern arbetsledarutbildning, och så småningom blev han upplärd till att bli produktionssamordnare, som innebär ett större ansvar för att lägga upp arbetet.

I januari fick Ergin Ayar jobbet som arbetsledare på Samhall, i konkurrens med personer som inte har någon funktionsnedsättning.

– Det känns kanonbra att ha fått jobbet trots konkurrens, säger Ergin Ayar.

Arbetet innebär att han tillsammans med en annan arbetsledare och åtta produktionssamordnare ansvarar för att leda arbetet som Samhall utför på Ikea. Ergin Ayar ser det som en fördel att han i rollen som arbetsledare själv har erfarenhet av att ha en funktionsnedsättning.

– Eftersom jag har varit med här ute många år och jobbat kan jag nästan mina arbetskamrater utan och innan. Jag kan matcha rätt man på rätt plats, det är ganska viktigt faktiskt.

I dag kan Ergin Ayar läsa av kroppens signaler och vet när det är dags att varva ner. Han har hört om kollegor som blivit fördomsfullt bemötta för att de jobbar på Samhall, men det har aldrig drabbat honom.

– Bland släkt, vänner och familj är det många som känner någon som är på Samhall. Det är aldrig någon som har sagt ”vad är det för fel på dig?”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konst på utsidan för dem på insidan

I år satsar Kumlaanstalten extra på konstnärliga aktiviteter. Färg och form mjukar upp sterila fängelsemiljöer och har en välgörande funktion. Men verken vänder sig oftast till personal och besökare. De intagna får sällan vara med och utforma sin livsmiljö.

Fria Tidningen

Fördomarna om Samhall är många

Personer som har en funktionsnedsättning möts ofta av fördomar i arbetslivet. Men attityderna håller på att förändras, även om det går långsamt.

Fria Tidningen

”Fler med funktionsnedsättning måste arbeta"

Samhall har med råge klarat regeringens mål att få ut fem procent av personer med funktionsnedsättning i arbete, men behovet av arbete är stort. I slutet av förra året var 21 590 personer med funktionsnedsättning öppet arbetslösa, enligt siffror från Arbetsförmedlingen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu