Oljejätte får mångmiljardböter | Fria.Nu
Fria Tidningen

Oljejätte får mångmiljardböter

En domare i Ecuadors regnskogsdistrikt har ålagt Chevron att betala motsvarande 60 miljarder kronor för föroreningar i Lago Agrio. Oljejätten tänker dock inte betala och rättstvisten efter vad som kallats ”regnskogens Tjernobyl” fortsätter.

Chevron är ansvarigt för omfattande föroreningar i Lago Agrio i Ecuadors djungelprovins Sucumbíos, slog domaren Nicolás Zambrano fast i måndags. Det enorma skadeståndsbeloppet, runt 60 miljarder svenska kronor, ska användas till att sanera området och till att kompensera invånarna. Om Chevron inte ber de drabbade om ursäkt inom två veckor fördubblas bötessumman.

Invånarna i Lago Agrio gladdes åt att Chevron döms att betala. Men beloppet är för lågt, menar de. Indianerna har drabbats av cancer, djur och fiskar har dött, och odlingar har förstörts.

– Domaren har sagt att oljebolaget begick ett brott. Men skadeståndet är för litet i förhållande till skadornas omfattning, sade indianledaren Guillermo Grefa till New York Times.

Men det är långt ifrån säkert att invånarna i Lago Agrio får några pengar överhuvudtaget. Chevron säger på sin hemsida att utslaget saknar legitimitet och att ”vetenskapliga bevis” visar på att oljebolaget är oskyldigt. Därför tänker man inte betala skadeståndet som motsvarar ungefär hälften av förra årets vinst. Dessutom har oljebolaget möjlighet att överklaga domen och därmed förlänga rättstvisten.

En av advokaterna för de drabbade i Lago Agrio, Pablo Fajardo, säger att även målsägarna kommer att överklaga då de anser att saneringen kommer att kosta mer pengar. Till en början hade de krävt 180 miljarder kronor, men sedan ökade de summan till över 700 miljarder efter nya expertutlåtanden om skadornas omfattning.

En vecka före utslaget hade Chevron stämt ett dussintal personer, bland annat målsägarnas advokater, för att ”konspirera” mot företaget. Som bevis använde de inspelat material till dokumentärfilmen Crude som handlar om rättsprocessen. Där berättar en av målsägarnas advokater i USA om möten med ecuadorianska domare och myndighetspersoner och om hur de drabbade skulle kunna utnyttja Ecuadors korrupta rättsväsende.

Chevron har även tidigare tagit fasta på att Ecuadors rättsväsende har dåligt anseende. 2009 hävdade oljebolaget att en domaren inblandad i rättsprocessen var mutad och offentliggjorde en videofilm som kunde tolkas som att domaren skulle vara partisk. Men senare framkom det att personen som hade smygfilmat domaren var en nordamerikansk före detta narkotikasmugglare och händelsen blev pinsam för oljebolaget.

Chevron har kritiserats skarpt i USA för sitt sätt att hantera fallet. Oljebolaget har anlitat flera pr-firmor, vissa med tvivelaktigt rykte, och även bloggare för att förbättra sin image i samband med rättstvisten.

Nu satsar oljebolaget på att undvika att domen får laga kraft i andra länder, speciellt i USA. Chevron verkar inte längre i Ecuador och kan därför inte få några tillgångar i landet konfiskerade.

Chevron har erkänt att oljeutvinningen ledde till skadliga utsläpp vid Lago Agrio, men hävdar att man har sanerat området och att resten av utsläppen gjorts efter att företaget lämnade Lago Agrio i början av 90-talet.

Rättstvisten inleddes 1993, året efter att Texaco slutade utvinna olja i Lago Agrio. Invånarna hävdade att Texaco hade släppt ut 70 miljarder liter giftigt vatten och lämnat kvar 1 000 bassänger med råolja och farliga ämnen. 2001 köpte Chevron rivalen Texaco och tog över rättsprocessen. Oljebolaget fick rättegången flyttad till Ecuador eftersom det trodde att det skulle vara lättare att slippa böter där. Men nu hävdar Chevrons advokater istället att man inte kan få en rättvis rättegång i Ecuador och vill att ärendet ska avgöras i en internationell domstol. Oljebolaget hävdar också att Ecuadors statliga oljebolag är medskyldigt till eventuella miljöföroreningar.

Ecuadors president, Rafael Correa, har personligen engagerat sig i rättegången mot Chevron och kräver att oljebolaget betalar. Möjligen kan presidentens inblandning öka den politiska pressen på Chevron om han får stöd av sina grannar i Sydamerika. Men det kan även ge oljebolaget vatten på sin kvarn när det hävdar att Ecuadors rättsväsende är underställt politiska intressen.

Fakta: 

1964 - Texaco hittar olja i regnskogen.

1992 - Oljeutvinningen upphör då Texacos avtal med Ecuador löper ut.

1993 - Invånarna kring Lago Agrio stämmer Texaco och en rättsprocess inleds i USA.

2001 - Chevron köper upp Texaco och tar över rättsprocessen.

2003 - Chevron lyckas få fallet flyttat till Ecuador.

2009 - Smygtagna bilder på domaren i fallet används av Chevron för att smutskasta honom.

2011 - Chevron döms att betala 60 miljarder kronor för miljöskadorna.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu