Fria Tidningen

En okritisk tillväxtkritiker

Den senaste akademikern att behandlas som en rockstjärna av en samlad vänster är en gråhårig, slipsförsedd herre vid namn Tim Jackson. Han är professor vid Surreyuniversitetet, sitter i den brittiska regeringens hållbarhetskommission och fyllde härom veckan föreläsningssalar i såväl Malmö som Stockholm till bristningsgränsen. Här hyllades han som en frälsare av sittande och stående publik, samtidigt som de inbjudna samtalsdeltagarna Johan Rockström (från Stockholm Environment Institute) och Anders Wijkman (före detta kristdemokratisk politiker, numera vid Tällbergsstiftelsen) talade översvallande om ”banbrytande idéer” och ”modig systemkritik”.

Bakgrunden till det stora intresset är något så orafflande som en regeringsrapport, sedermera omgjord till omtalad bok och nu utgiven på svenska av Ordfront under titeln Välfärd utan tillväxt. Den svenska utgåvan är försedd med inte ett eller två utan fyra förord, skrivna av lika många distingerade professorer och ledare. Alla utmålar Jackson som en sanningssägande hjälte, och boken som en avgörande ögonöppnare. Efter utgivningen gick den direkt in på Dagens Nyheters kritikerlista och Jackson har fått omfattande utrymme i underdåniga intervjuer i flertalet svenska tidskrifter och nyhetstidningar med vänsterprägel.

Med tanke på den, för en normalbeläst person, välbekanta (och ganska tama) analys av tillväxtens begränsningar som därefter följer är det någonting kuriöst över det enorma engagemang som centreras kring hans person i svenska miljö- och vänsterkretsar.

Frågan som ligger till grund för boken är en av de mest grundläggande: Hur kan oändlig tillväxt existera i en värld av ändliga resurser? Svaret Jackson levererar är, föga förvånande, att det inte är möjligt. Tillväxten är (i dess nuvarande skepnad, frestas Jackson på liberalt manér ibland att tillägga) ohållbar. Förr eller senare sätter ekologins gränser stopp för ekonomins gränslösa aptit.

Tillväxten har ytterligare ett stort problem, nämligen att den ovanför en viss nivå av basal behovstillfredsställelse slutar leverera välfärd. Marginalnyttan, som en ekonom skulle uttrycka det, blir försumbar när människan redan har fyllt varje tänkbart materiellt behov. Ja, i de rikaste länderna visar konsumentforskningen att tillväxten numera bidrar till ofärd, snarare än välfärd. Människorna mår allt sämre, blir allt mer isolerade, men fortsätter trots det tvångsmässigt att sträva efter mer: ytterligare en platt-teve, ännu en totalrenovering av köket eller en uppgradering till den senaste årsmodellen av den där bilen som de nyss köpte.

Problemet, som gör mönstret så svårt att bryta, är att tillväxten bär upp själva systemet. Negativ tillväxt (de-growth) är i dag inte ett alternativ (och för klassiskt skolade nationalekonomer rentav en styggelse), eftersom det på kort sikt skulle leda till arbetslöshet och sjunkande konkurrenskraft och på lång sikt möjligen ett fullständigt ekonomiskt sammanbrott. Jackson kallar det hela ”tillväxtens dilemma”, och menar att det måste lösas snart om samhället inte ska gå under i någon av de multipla kriser vi nu står inför (ekologi, säkerhet, ekonomi och så vidare).

Hans recept för ett ”välstånd som varar” ryms på bokens sista 20 sidor och kan sammanfattas under tre huvudrubriker: a) fastställ gränserna, b) rätta till den ekonomiska modellen och c) förändra den sociala logiken. På frågan om det samhälle som sålunda skapas fortfarande kan kallas kapitalistiskt svarar han med ett osäkert ”nja...” Någon socialist är han sannerligen inte, och på det stora hela är det väl inte så viktigt vad saker och ting kallas, tycks han mena. Frågan är ju då varför det är så viktigt att hålla fast vid begreppet ”kapitalism”.

En märklig aspekt av Tim Jacksons bok är också att han skriver som om den stora och långa kritiska traditionen inom politik och akademi över huvud taget inte existerade. Karl Marx nämns inte vid namn, och inte heller någon av de hundratals verkligt banbrytande analyser av kapitalismen och tillväxtens dilemma som gjorts i hans efterföljd under de senaste 150 åren, och som i dag framför allt utvecklas och förs vidare av den ekosocialistiska rörelsen.

Det närmaste Jackson kommer en samhällskritik av rang är betecknande nog när han lyfter fram konsumismens skadliga inverkan på individ och samhälle med hjälp av de (kanoniserade) sociologiska giganterna Pierre Bourdieu och Zygmunt Bauman.

Så fort det bränner till i övrigt, och verkligt samhällsomdanande åtgärder kommer på tal, backar han undan. Är det priset man får betala för en plats i det mediala finrummet? Enligt Jackson själv mottogs hans rapport med hostilitet av den brittiska regeringen, och det kan man ju i och för sig finna lite underhållande, men när han under sitt Sverigebesök fick chansen att tala till den svenska riksdagen tonade han enligt rapporterna till och med ner det tillväxtkritiska budskapet. De svenska riksdagsledamöterna fick nu plötsligt höra att fortsatt tillväxt visst var möjlig, i någon form, oklart vilken.

Att det kan kittla en och annan att inför västerländska politiker ifrågasätta det heligaste av det heliga i den samtida kapitalismen må vara förståeligt. Frågan jag ställer mig efter att ha läst Välfärd utan tillväxt är emellertid vad ett förlag som Ordfront tycker att denna bok tillför deras utgivning.

Vad ger det en svensk vänster att omfamna en brittisk ekonom som uttalar det mest grundläggande i tillväxtkritikens ABC? Diskussionen om tillväxtens vara eller inte vara kan visserligen vara välkommen på ett övergripande plan, men det är verkligen ett bottenbetyg till svensk vänster – och till miljö- och klimatrörelsen, bör tilläggas – om det är på den här nivån, och med den här utgångspunkten, man vill att debatten ska föras. Tala om att sakna problemformuleringsprivilegiet.

Eller är vi kanske inte överens ens om att vi är vänster längre?

Tim Jackson besökte ABF-huset i Stockholm den 8 februari. Föredraget finns att se här: www.youtube.com/user/folkbildningsnatet. Rapporten från Tim Jacksons riksdagsbesök finns på www. effektmagasin.se/tim-jackson-nar-rockstjarnestatus.

Fakta: 

Litteratur

Välfärd utan tillväxt

Författare Tim Jackson Översättning Stefan Lindgren Förlag Ordfront

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ett monster i terapisoffan

Det lilla, Hägerstensbaserade förlaget Tankekraft står för tillfället för utgivningen av den mest intressanta vänsterlitteraturen i Sverige. När andra – större och mer etablerade förlag – går i samma fälla som socialdemokratin och ängsligt anammar en liberal världsbild för att få delta i det offentliga samtalet, vägrar Tankekraft konsekvent att ursäkta sina socialistiska böjelser. Istället för nostalgiskt tillbakablickande och försiktigt övervägande av (de borgerligt formulerade) alternativen, ger de ut bok efter bok med befriande kompromisslös och kritisk samhällsanalys.

Fria Tidningen

Slavoj Zizek tar kommunismen in i finrummen

Ett av mina mer absurda politiska minnen är när Noam Chomsky – jag tror det var året efter 9/11 – kom till Göteborg och sålde ut Scandinavium. Två gånger. Frågan som i efterhand infann sig var naturligtvis vad som drev oss dit, alla mer eller mindre uttalade vänstermänniskor som kom för att lyssna till en gammal lingvistikprofessors torra och knappt hörbara analyser av världsläget. Vad trodde vi oss finna?

Fria Tidningen

Landet utarmas – och vi med det

Trenden i en stor del av världen är tydlig: flyttlassen fortsätter att gå från land till stad, från mindre till större tätorter och, i Sverige, från norr till söder. Kvar i de gamla kulturbygderna blir blott de gamla, vilket gör att även om flyttningarna skulle ta slut i morgon, skulle den åldrande befolkningen ändå få många mindre kommuner att implodera under trycket från den demografiska strukturen inom några decennier. Pensionärer föder som bekant inga barn. På samma sätt skulle Sveriges fyra storstadsregioner – Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala – fortsätta att växa tack vare sin unga befolkning under lång tid framöver.

Fria Tidningen

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

© 2024 Fria.Nu