Kris för Sveriges kulturtidskrifter | Fria.Nu
Fria Tidningen

Kris för Sveriges kulturtidskrifter

Kulturrådet minskar stödet till Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter med motiveringen att det rör sig om en ”intresseförening”. Nu går verksamheten på knäna och tidskriftspriset är i fara, berättar ordförande Siri Reuterstrand.

Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter, FSK, är i kris. Vid årsskiftet tvingades koordinatorn sluta och det är osäkert om det blir någon utdelning av det etablerade priset Årets kulturtidskrift på bokmässan i september. Kulturrådet har kraftigt minskat bidraget eftersom myndigheten ser föreningen som en intresseförening.

– Signe Westin på Kulturrådet sa rakt ut vid ett möte att det inte finns plats att ge oss stöd för ”vi har inget intresse av att betala pengar till en motpart”, säger Siri Reuterstrand, ordförande för FSK.

Enligt FSK bildades föreningen delvis på initiativ av Erik Östling, som var ansvarig för tidskriftsfrågor på Kulturrådet och såg föreningen som en samlande kraft och diskussionspartner, något som nu ifrågasätts. Mellan 2009 och 2010 minskade Kulturrådets bidrag till FSK från 350 000 kronor till 75 000 kronor.

– Eftersom pengarna är slut och vi inte vet om vi får fortsatt stöd förrän i sommar så är det inte säkert att vi kan vara på bokmässan och dela ut priset till årets kulturtidskrift, säger Siri Reuterstrand.

Bidraget har tidigare finansierat en deltidstjänst på kansliet, resor när styrelsen ska träffas och redaktörsträffar. Föreningen medverkar även varje år med en monter på bokmässan. Vid årsskiftet fick den deltidsanställde koordinatorn sluta eftersom det inte finns några pengar kvar.

– Koordinatorn har en väldigt viktig funktion och håller sig uppdaterad om vad som händer inom tidskriftsområdet. När det kom en ny definition av kulturtidsskriftsbegreppet satte vår koordinator igång en bra kampanj på någon vecka, tack vare att han hade läst igenom propositionen. Det hade varit väldigt svårt för oss i styrelsen att göra eftersom vi jobbar ideellt, säger Siri Reuterstrand.

Signe Westin, enhetschef för Litteratur på Kulturrådet, säger att man har prioriterat stöd till tidskrifterna.

– Vi har valt att prioritera verksamhetsbidrag till tidskrifterna. Det har varit viktigare än att ge stöd till kulturtidskrifternas intresseförening, säger Signe Westin.

Du ska ha beskrivit FSK som en motpart. Vad menar du med det?

– Det är ganska självklart. Vi ger inte verksamhetsbidrag till intresseföreningar. Föreningen har haft ett generöst bidrag och har haft svårt att acceptera förändringen.

Ska ni helt slopa stödet till FSK?

– Ja, det kan jag inte uttala mig om. Stöd till utvecklingsområdet prioriteras utifrån relevans och konkurrens med andra sökanden. Kommer man in med en ansökan om ett intressant projekt som överensstämmer med syftet ska vi titta på det.

Har FSK varit en besvärlig samtalspartner i samband med diskussionen om definitionen av kulturtidskriftsbegreppet?

– Det är självklart att de ska diskutera sådana frågor, det är deras funktion. De ska vara en fri röst. Nu är det upp till medlemmarna att avgöra hur viktig de tycker att föreningen är.

FSK utgörs av sina medlemstidskrifter och bevakar medlemmarnas intressen, men Siri Reuterstrand har svårt att se hur verksamheten ska kunna drivas på ideell basis.

– Tidigare har det gått att jobba halvtid och få till ideellt arbete på resten av tiden, men som frilansjournalist märker jag att det blivit allt svårare att få tid över att jobba ideellt. Jag hade tänkt avgå som ordförande i år, men nu kan jag inte bara sticka. Jag får försöka ändå.

Även de regionala tidskriftsverkstäderna har drabbats. Verkstäderna i Stockholm och Göteborg har fått ett minskat stöd sedan 2009. Tidskriftsverkstaden i Luleå har lagts ner på grund av helt indraget stöd.

– Verkstäderna måste ha en stark regional och lokal förankring och det fanns inte i Luleå. Då ska inte staten täcka upp för det. Det är så kulturpolitiken ska fungera, det är ett samspel mellan statlig och regional nivå, säger Signe Westin.

 

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Studenter pressas till brott mot upphovsrätten

Polisanmälningen mot nedlagda Student bay avskräcker inte. Nätverket Studenter för fri kurslitteratur fortsätter att dela ut material på nätet, till upphovsmännens förargelse.

Fria Tidningen

Stad Solidar vill bygga bort gentrifieringen på Möllan

Ödetomten vid Folkets park har förvandlats till en interaktiv konstinstallation och bostäder, ett Folkets hus, en skateramp och en konsthall poppar upp som svampar ur jorden. Stad Solidar protesterar mot ett Möllan i förvandling.

Skånes Fria

Hela världen i konstnärernas tält

Säg Rosengård och många tänker förort, trångboddhet och en hög andel utlandsfödda och arbetslösa. Ett pågående konstprojekt i Rosengård vill visa andra sidor av förorten.

Skånes Fria

”Män borde ge villkorslös kärlek”

I början av serietecknarkarriären trodde Liv Strömquist att det hon försökte säga redan var självklart för en tänkt läsekrets, och att det feministiska budskapet skulle vara för extremt för samhället i stort. Hon trodde fel.

Skånes Fria

© 2022 Fria.Nu