Uppsala Fria

Krafttag mot bötfällning bland unga

Bötfällning är ett växande problem bland ungdomar i Uppsala. För att sätta stopp för beteendet där unga skor sig på unga, har Uppsalas brottsförebyggande råd initierat ett samarbete där bland annat polis, skola och socialtjänst ingår. Nu vänder man sig även till föräldrar.

– Det här är något av ett ”modebrott” som vi vet förekommer på flera håll i staden. Omfattningen är svår att uppskatta. Mörkertalet är troligen stort eftersom utsatta ungdomar är rädda för hämnd och ogärna berättar för vuxna, säger Ann-Christine Dahlén, samordnare för Uppsalas brottsförebyggande råd.

För att sätta stopp för det maffialiknande brottsbeteendet har Uppsalas brottsförebyggande råd initierat ett samarbete där bland annat polis, åklagare, skola, fritidsgårdar och socialtjänst ingår. Nu söker man även samarbete med föräldrar.

– Det är oerhört viktigt att även föräldrar känner till det här fenomenet och kan vara observanta. Mobilen, pengarna eller jackan kanske inte alltid har tappats bort eller stulits. Vi kan inte göra det här själva.

För att synliggöra problemen på bred front dras en kampanj igång där föräldrar bjuds in till diskussions- och informationsmöten. De första mötena, riktade till föräldrar i Eriksbergsområdet, hålls i slutet av januari och under våren kommer kampanjen enligt Ann-Christine Dahlén föras vidare till andra stadsdelar.

– På det här viset vill att ungarna ser att vi står upp för dem. Samhället säger att det här är fel och nu gör vi något åt det, tillsammans. Det blir mer power så.

Föräldrars och barns rädsla för repressalier har hittills stått i vägen för att problemen kan hanteras. Men ofta menar Ann-Christine Dahlén kanske de unga tror att vuxna omkring dem förstår vad som pågår, vilket inte är fallet. Hon uppmanar alla som vet något om bötfällning i sitt närområdet att berätta för någon de har förtroende för. Även en förövare kan behöva berätta som ett första steg till förändring.

– Man kan inte blunda för detta, vi måste agera och stoppa denna felutveckling. I Uppsala har vi exempelvis Stödcentrum för unga brottsoffer, där man kan vara helt anonym. Där kan även de som begår brotten prata av sig om de själva också är brottsoffer.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alby i demokratins vågskål

Fria har pratat med tre forskare om lagändringen som skulle göra det lättare att få till folkomröstningar.

Fria Tidningen

DO avvisar anmälan mot myndighet

Förra veckan DO-anmäldes myndigheten Statens institutionsstyrelse, SiS, för att ha misslyckats med att ta fram en handlingsplan för jämställda löner. DO har nu beslutat att avvisa ärendet. Trots att få myndigheter och företag följer lagen så blir det sällan några påföljder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu