Fria Tidningen

Svea hovrätt prövar förbudet mot Mangaporr

Förra fredagen hölls rättegången i Svea Hovrätt mot seriesamlaren och översättaren Simon Lundström som i somras dömdes av Uppsala tingsrätt till dagsböter för barnpornografibrott.

Rättegången är den första i högre instans som prövar om teckningar av barnporr eller övergrepp ska omfattas av förbud.

Simon Lundström anses av många vara expert på japansk Manga och har under åren genom sitt specialintresse och yrkesval en hel del bildmaterial i sitt hem, UFT 14 augusti 2010.

51 av dessa bilder togs i beslag och bedömdes enligt Tingsrätten i Uppsala omfattas av förbudet mot att inneha barnporr. Brottet bedömdes dock som ringa med anledning av bildernas karaktär och antal. Domen överklagades till hovrätten.

Debatten som följde på domen var omfattande, förbudet menade kritikerna gränsar till censur och innebär en inskränkning av yttrandefriheten. De aktuella bilderna belades med sekretess, efter ett kammarrättsbeslut visas de dock på plats i polishuset i Uppsala.

Uppsala Nya Tidning, en av de tidningar som tagit del av materialet, skriver bland annat att de allra flesta bilderna visar ” nakna flickor, som av den kroppsliga utvecklingen att döma är unga eller mycket unga. Fyra–fem bilder visar samlag eller sexuella övergrepp.” Man skriver även att ”Polisens utredare anser att det är rena övergreppsbilder”.

– Ingen behöver de här bilderna, men ingen behöver heller teckningar av Muhammed som rondellhund. Det viktiga är att sådana teckningar ska ha tillåtelse att finnas. En fällande dom innebär ett första väldigt allvarligt intrång i yttrandefriheten, säger Simon Lundström till UNT i samband med rättegången i fredags.

Simon Lundström försvaras av advokat Leif Silbersky. Dom meddelas först den 28 januari.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Sverige är inte moget för fundraising”

Förra året startade den ekonomiska föreningen Kulturhjältarna genom mångsysslaren Kent Wennman en fundraisingsajt som kallas hjärteprojektet. En plattform på nätet där kulturarbetare, finansiärer och publik kan mötas.

Uppsala Fria

Slottet och bruken får bidragen

Musiksvepet har stannat i Tierps kommun. Med små medel för föreningar att söka och med sommarstängda fritidsgårdar, blir sommaren lång och tyst för Tierps unga.

Fria Tidningen

Mycket Balkan denna sommar

Denna vecka stannar Uppsala Fria och tittar lite på musikutbudet i Uppsala kommun. Sommarscenen Parksnäckan i Stadsträdgården drivs från i år helt och hållet av Kulturhjältarna. Dock kvarstår den ordinarie programverksamheten.

Fria Tidningen

Reaktion mot främlingsfientlighet

På 90 minuter och med en ensemble på 18 elever från Livets ords kristna gymnasium hoppas teaterläraren Janya Cambronero skapa en ökad förståelse förflyktingproblematiken.

– Jag vill på det här viset ge dem en röst och en möjlighet att berätta sin berättelse, säger hon.

Fria Tidningen

Tankeväckande färgmissbruk till salu

Jag är född i Stockholm 1948 men har bott i Uppsala i många år. Somrarna brukar jag tillbringa i Orbaden, som ligger i Hälsingland, där ”morrötterna” finns. Så inleder Hågabybon Margareta Fundelius sin presentation inför utställningen Till salu på Galleri 1 i Uppsala.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu