Fria Tidningen

Vietnam: Regeringen ökar censuren på internet

Blockering av Facebook och stängning av webbplatser och bloggar. Kraftiga begränsningar av yttrandefriheten på internet infördes i Vietnam i samband med att det styrande kommunistpartiet på onsdagen inledde sin partikongress.

– Inför upptakten till partikongressen har webbplatser och bloggar stängts, Facebook blockerats och en ny lagstiftning införts för att tvinga internetkaféer att installera en programvara för övervakning av kundernas aktiviteter på internet, säger Vo Van Ai, ordförande för Vietnams kommitté för mänskliga rättigheter, VCHR.

– Även om många vietnameser har en bättre levnadsstandard än tidigare finns det en växande oro för skillnader i välstånd och sociala orättvisor. Möjligheter till diskussioner om situationen är mycket begränsade, säger han.

12–19 januari håller det kommunistiska partiet kongress i Hanoi. Vid kongressen som genomförs vart femte år möts 1 400 delegater, som representerar partiets 3,6 miljoner medlemmar, för en välkoreograferad vecka som bland annat innehåller diskussioner kring olika aspekter av den ekonomiska politiken.

Analytiker menar att partiets tungviktare inte vill generas av offentliga kommentarer när beslut tas om vilken riktning landet ska ta.

En akademiker i Ho Chi Minh-staden som vill vara anonym konstaterar att det under kongressmötet kommer att bli tydligt vilken av de två fraktionerna inom partiet som kommer att bli den dominerande – den Kinavänliga eller den nationalistiska. Landets ekonomiska inriktning kommer också att avhandlas. Vietnam har haft en årlig sjuprocentig tillväxt de senaste tio åren och det finns skilda åsikter inom den styrande eliten om vad som är bäst för landet: en allt friare marknad eller en allt mer statskontrollerad ekonomi.

Regeringen kommer sannolikt att göra allt för att begränsa diskussionerna på internet. Användningen av internet växer snabbt i Vietnam och nästan en av tre personer använder nätet för information och för att uttrycka sin åsikt.

Regeringen blockerade Facebook för första gången i slutet av 2009 och har återkommande infört begränsningar för den sociala nätverkssajten.

En lika hård linje förs mot webbplatser och bloggar. Vid vissa överträdelser kan användare dömas till fängelse. Organisationen Reportrar utan gränser rapporterade förra året att 17 internetaktivister fängslats i Vietnam.

”Välståendet bland många av kommunistpartiets kadrer och regeringstjänstemän står i stark kontrast till fattigdomen hos vanliga människor i Vietnam”, skriver människorättsorganisationen FIDH i en rapport som släpptes i slutet av 2010.

– Bloggar har öppnat upp för en ny dimension av diskussioner… som partiet bara tolererar när kritiken inte ”går för långt”. Hanois ledare behöver internet för affärsutveckling, men fruktar dess politiska räckvidd, säger Vo Van Ai.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Burmas diktatur demonteras

Burmas president Thein Sein kan vara på väg att demontera den militärdiktatur som styrt landet i ett halvt sekel – utan att ett enda skott avlossas.

Fria Tidningen

Uppstickarländer utmanar de rika

Ledare för de fem Brics-länderna – Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika – har siktet inställt på att hävda utvecklingsländers ekonomiska intressen kommande WTO-förhandlingar.

Fria Tidningen

Indonesiens erfarenheter kan hjälpa Egypten

När Egypten inleder arbetet med att ersätta Hosni Mubaraks auktoritära regim med ett mer demokratiskt styrelseskick kanske landets framtidsplanerare borde vända blickarna mot Indonesien, som håller på att återhämta sig efter att ha skakat av sig sin diktatur.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu