Debatt


Malte Lindstam
Fria Tidningen

Nytt år med nya perspektiv?

DJURRÄTT Nyåret är en bra tidpunkt att stanna upp och fundera på framtiden och historien. Jag tänker på tre viktiga årtal: 1807 (den transatlantiska slavhandeln förbjuds), 1921 (kvinnor får rösträtt i Sverige) och 1989 (FN:s barnkonvention antas). När vi ser alla problem idag kan det inge hopp att se tillbaka på de framsteg som ändå gjorts.

Jag undrar vilket år vi kommer se tillbaka på 2010 och förfäras över att det då ansågs rätt att döda och utnyttja djur för så triviala syften som mat på samma sätt som vi idag skakar på huvudet åt att kvinnor inte fick rösta och åt slavhandeln? Jag är övertygad om att den dagen kommer. Det fina med denna fråga är att varje person kan vara med och göra en viktig insats genom att inte äta djur.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Djurhållning – det moderna slaveriet

Djurrätt Ännu en skandal kring den svenska djurhållningen har uppmärksammats. Denna gång handlar det om grisarnas situation. Som vanligt handlar debatten om vad som brister i djurskyddskontrollen och vi uppmanas att välja ekologiskt kött, eller annat kött från mer ”human” djurhållning.

Stockholms Fria
Debatt
:

När gäller nödvärn för djur?

En kvinna slipper skadestånd efter att ha slagit in ett bilfönster för att rädda en hund från värme. En nödsituation förelåg. Samma domstol dömde aktivister då de fritog burhöns. Vari består skillnaden, undrar Malte Lindstam

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu