Debatt


Lena Carlberg
Fria Tidningen

Ridå och sedan en ny början

Då står vi till slut här vid vägs ände i vissa avseenden. Detta är sista numret av Uppsala Fria Tidning, UFT, för denna gång. Vi har, som en del av er känner till, under denna höst gått parallellt som avdelning i Stockholms Fria Tidning, SFT. Även detta samarbete når ett slut i numret som ges ut den 31 december.

Men först. Kommande vecka är ett regelrätt uppehåll i utgivningen planerat. Därefter gör vi alltså vårt sista gästspel i SFT för att sedan gå som avdelning i en annan av föreningens tidningar: Landet Runt i väntan på Malmö Fria Tidning, LAR.

Uppsalaavdelningen flyttar definitivt in i sin nya kontext under årets allra första vecka. Ni som har valt UFT från första början, många av er har sedan följt oss i SFT, får ert första nummer av LAR den 8 januari. Jag tar formellt över uppdraget som chefredaktör från Petra Olsson från och med årsskiftet.

Vid sidan av Uppsalamaterialet har LAR lokal rapportering från olika delar av landet liksom avdelningen som kallas Läsarnas – vilket närmast kan liknas vid medborgarjournalistik. Tidningen har två förstasidor och läses från båda håll där LAR- och Uppsalamaterial bjuds från ena hålllet och Malmö/Skåne från det andra. Vi kommer även att ha radiotablåer, kryss och en seriesida.

På redaktionen väljer vi att inte hänga läpp eftersom vi som avdelning kan sparka oss vidare i handlingen. I den bästa av världar och under mer gynnsamma presstödsreglement hyser vi förhoppningar om att Uppsala Fria Tidning likt Fågel Fenix kan ges luft under vingarna vid ett framtida tillfälle. Ridån menar vi har bara gått ner efter första akten. Och när en väg visar sig vara oframkomlig, kan en annan med andra förutsättningar väljas istället.

Med hopp om att världen blivit mer försonlig efter kommande helger, möts vi igen i ny skepnad i början på året.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu