Fria Tidningen

MP:s språkrör tonar ner partispricka

Riksdagen sade på onsdagen ja till fortsatt svensk närvaro i Afghanistan. Fyra av Miljöpartiets riksdagsledamöter valde att frångå partilinjen och gjorde istället gemensam sak med Vänsterpartiet. Men från språkrörshåll vill man tona ner initiativet.

Den överenskommelse om truppnärvaron i Afghanistan som regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet slutit, och som riksdagen beslutade om i onsdags, saknar ett definitivt slutdatum för hemtagning av svenska trupper. Detta menar fyra av Miljöpartiets riksdagsledamöter som inför beslutet deklarerade på Dagens Nyheters debatt att de istället skulle lägga sina röster på Vänsterpartiets motion. De menar att den motionen ligger närmare den rödgröna Afghanistanöverenskommelse som S, V och MP gick till val på. Till skillnad från förslaget som gick igenom anger den ett tydligt slutdatum för truppnärvaron; första halvåret 2013. De skriver bland annat: ”Vi hoppas att fler riksdagsledamöter denna dag kommer att låta samvetet gå före partipiskan”, liksom” När politiker håller sig med en retorisk agenda som uppenbart avviker från den reella så göds politikerföraktet och något grundläggande brister i demokratin: förtroendet mellan väljare och valda”.

Riksdagsledamot Annika Lillemets (MP) är en av de fyra som valde bort partiet i Afghanistanfrågan.

– Det här är en så viktig fråga att det kändes angeläget att stå upp för den linjen offentligt. Det är synd att det inte gick vår väg. Vi får en ny chans att sätta klackarna i backen om ett år. Det hade självklart varit bättre om vi haft ett beslut som sa 2013.

Vad tänker ni själva göra för att påverka den riktning ärendet går?

– Vad jag exakt ska göra vet jag ännu inte men vi måste jobba med detta i vår partigrupp och vi måste ligga på med allt vi har i utskotten om en förändring. Det finns en stark opinion utifrån som vill att det ska bli civilt styre i Afghanistan.

Maria Wetterstrand, språkrör för Miljöpartiet, hur uppfattar man detta från partiledningshåll?

– Jag upplever egentligen inte sprickan som så stor. Vi har ju en gemensam syn på att Sverige ska lämna Afghanistan. Det har funnits olika ståndpunkter inom partiet i den här frågan redan tidigare. Största skillnaden är väl att det står 2014 i regeringsuppgörelsen medan det står 2013 i Vänsterpartiets motion, säger hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alby i demokratins vågskål

Fria har pratat med tre forskare om lagändringen som skulle göra det lättare att få till folkomröstningar.

Fria Tidningen

DO avvisar anmälan mot myndighet

Förra veckan DO-anmäldes myndigheten Statens institutionsstyrelse, SiS, för att ha misslyckats med att ta fram en handlingsplan för jämställda löner. DO har nu beslutat att avvisa ärendet. Trots att få myndigheter och företag följer lagen så blir det sällan några påföljder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu