Tillväxten, Tomten och Jesus | Fria.Nu
Birger Schlaug

Synpunkten


Birger Schlaug
Fria Tidningen

Tillväxten, Tomten och Jesus

I år beräknas bortåt 6 000 människor mördas i Mexiko. Sociala villkor, utsatthet, drömmen om stora pengar, gängkrig och narkotikahandel är orsaken. I grunden ligger förakt för människoliv. Därför är det helt i sin ordning att årets klimatmöte hålls i Mexiko. Detta kännetecknas nämligen av ungefär samma principer.

Vi närmar oss alltmer den punkt där det är för sent att göra något åt de extremt dramatiska klimatförändringar som forskarna varnat för sedan mitten på 80-talet. Det enklaste är att sätta på sig skygglappar och hoppas att vetenskapen har fel. Jag är tyvärr övertygad om att makthavande politiker satsar på det spåret… Det finns ju så mycket annat att glädjas åt. Här hemma, liksom i till exempel Sydkorea, kan vi glädjas åt extremt fina siffror för den ekonomiska tillväxten. Vi hoppas också mycket på julen, då vi ska fira Tillväxten, Tomten och Jesus i nämnd ordning.

I Rapport får vi information om både klimatmötet och om tillväxten. För att inte störa oss för mycket ser man dock till att hålla isär nyheterna genom vattentäta skott. Att koppla ihop vårt sätt att konsu- mera med klimatfrågan är och förblir en synd enligt ekonomismens evangelium. Och den som gör det blir utfryst och förtappad. En som inte vill bli utfryst och förtappad är miljöminister Carlgren, därför väljer han att anlägga en politiskt korrekt analys av läget: dom andra är dumma.

Problemet med årets klimatmöte är att man ingenting lärt, och ingenting vill lära eftersom det kräver förhållningssätt som man inte tror sig kunna sälja in till medborgarna. Det innebär att Sverige väljer att blunda för det enkla faktum att en allt större andel av våra utsläpp utlokaliseras till andra länder där det – tack och lov! – fortfarande finns fattiga jävlar som kan tillverka våra prylar för en liten peng och som tack för det får tillgodoräkna sig de utsläpp som vår konsumtion ger upphov till. Att vi sedan kan peka finger på dem och anklaga dem för att vara klimatbovar är liksom bara en extra bonus.

Det finns ingenting som talar för att politikernas verbala mål om att begränsa temperaturhöjningarna till två grader – som i sig också medför allvarliga risker – ska uppnås. Absolut ingenting. Vilket hänger ihop med en ekvation som inte går ihop: om någon dryg generation är vi 9 miljarder människor på jorden som vill leva som vi redan lever, medan vi vill leva på ännu större konsumtionsfot. Bland annat därför att vi fått för oss att flödesekonomin är en naturlag, det vill säga att välstånd inte är beroende av det vi har, utan av hur fort vi omsätter det vi har. Det är i flödet mellan naturresurser och avfall som välståndet mäts. Det är inte bara förödande, det är direkt ointelligent.

Men, bästa läsare, glöm det. Snart är det jul och då ska vi fira Tillväxten, Tomten och Jesus genom att konsumera utan bara fan. Och finns han så garvar han nästan hornen av sig där han sitter i hjärtat av Ullared.

Fakta: 

<h2>Birger Schlaug är debattör och fristående krönikör för Fria Tidningen.</h2>

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu