Interpol – sexbrottslingens nemesis | Fria.Nu
Fria Tidningen

Interpol – sexbrottslingens nemesis

Hur ofta händer det att en person misstänkt för sexbrott hamnar på Interpols Most wanted-lista? Det är angeläget att ställa frågor kring detta, oavsett vad man tror om sanningshalten i anklagelserna mot Julian Assange, skriver Kristian Borg.


Att diskutera anklagelserna mot Julian Assange är något av minerad mark i Sverige. Den som försvarar honom riskerar i det här läget att bli anklagad för att vara antifeminist och/eller konspirationsteoretiker. Det är därför massmedia ställer fel frågor kring de påstådda anklagelserna och det är därför en debatt om det påstådda brottet istället förs på bloggar och forum som inte ryggar för att publicera vare sig namn, rykten eller hemmasnickrade teorier om hur allt egentligen hänger ihop.

 

Internationella skribenter behöver inte ta samma hänsyn till journalistisk etik, hemmaopinion och proffstyckare. Feministen och bästsäljande författaren Naomi Wolf, som bland annat har skrivit en bok om 11 september och USA:s väg mot fascism (The end of America) gör sig lustig över Interpols plötsliga intresse för sexbrottslingar. I en ironisk krönika i Huffington Post (7/12) tackar hon organisationen för att engagera sig i jakten på ”män som beter sig som narcissistiska idioter gentemot kvinnor de dejtar”. Nu känner hon sig trygg i vetskapen om att polismyndigheten kommer att prioritera infångandet av de ”1,3 miljoner killar jag har hört liknande anklagelser om, bara i USA”. Interpol skulle kunna börja vid Texas-universitetet, föreslår hon – där finns ett helt broderskap ”som ni måste arrestera omedelbart”.

Syrligheten är träffsäker. För hur ofta händer det egentligen att en person misstänkt för sexbrott hamnar på Interpols Most wanted-lista?
2009 publicerade Interpol totalt 5 020 så kallade ”red notices” som det här är frågan om. Långt ifrån alla gäller sexbrott. En ”red notice” är det närmaste man kan komma en internationell arresteringsorder, en begäran om provisoriskt anhållande av en eftersökt person med syfte att utlämna honom eller henne, baserat på en nationell arresteringsorder eller ett domstolsbeslut.

På Interpols sökbara hemsida finns en del av dessa personer listade för allmänheten. En sökning på ”sex crimes” ger 456 träffar. Det är en bråkdel av alla eftersökta personer, oavsett brott; av spaningsskäl är de flesta inte offentliga. Men verktyget ger en bild av vilken typ av brottslingar man vill ha allmänhetens hjälp att hitta.

En genomgång av listan visar att personerna som knyts till kategorin ”sexbrott” i många fall även misstänks för andra brott – som trafficking, kidnappning eller brott mot barn.

På den listan står alltså Julian Assange, på begäran av internationella åklagarkammaren i Göteborg.

Bara ett enda annat fall är för Sveriges del lika angeläget som Julian Assange. Bara en annan påstådd sexbrottsling är så viktig att svensk polis vill ha Interpols och allmänhetens hjälp att hitta honom: en 58-årig man, även misstänkt för brott mot barn.

Konspirationsteorier är attraktiva och den som vill hitta tecken på en hemlig sammansvärjning i den här historien behöver inte leta länge. Allt från raderade tweets till CIA-kopplingar är spår som självutnämnda spanare nu följer med liv och lust. Men man behöver inte ha mycket fantasi för att hitta konstigheter i Assangeaffären.

Vad som egentligen har hänt vet bara Julian Assange och de två kvinnorna som anklagar honom. Handlar det om våldtäkt ska han naturligtvis dömas, men faktum är att Assange delar status med personer misstänkta för mord, kidnappning, pedofili, narkotikabrott och bedrägeri – för något han ännu inte ens har blivit förhörd om i Sverige. Det borde vara tillräckligt för att medierna ska vilja gräva bara lite, lite djupare.

Eller så väntar de på att en svensk läcka ska avslöja om någon utnyttjar sexbrottslagstiftningen i politiska syften.

Annons

Rekommenderade artiklar

Nu skrivs 80-talets ockupanthistoria

Boken Vårt 80-tal dokumenterar husockupationer och vänsteraktivism. "Nu skriver vi vår egen historia", säger Mandra Wabäck, redaktör.

Stockholms Fria

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Stockholms Fria

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

Stockholms Fria

© 2020 Fria.Nu