Göteborgs Fria

Nya krafttag ska minska extrema hälsoklyftor

Under hösten påbörjas arbetet med en handlingsplan för att motverka hälsoklyftorna i Västra Götaland. Flera aktörer är inbjudna för att diskutera de effektivaste åtgärderna.

I slutet av oktober klubbade Västra Götalandsregionen igenom att man ska jobba fram en handlingsplan för att motverka ojämlikhet i hälsa i regionen. Handlingsplanen blir den första i sitt slag och kommer att fungera som vägledande för politikerna i folkhälsoarbetet.

– Det speciella med Västra Götaland är att här har vi en god hälsonivå. Kollar man på medelvärden ligger vi bra till. Men problemet är att klyftorna är stora. Ett extremt exempel är ett ställe i Tynnered i Göteborg där medellivslängden skiljer åtta år beroende på vilken sida av vägen man bor, säger Åse Enkvist, utvecklingsledare på Folkhälsokommittén i Västra Götalandsregionen.

Inom några veckor kommer flera aktörer att bjudas in för att diskutera strategier för att bryta detta. Aktuella är till exempel Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, universitet, högskolor, socialkontor med flera.

– Det finns bara ett nationellt folkhälsomål och det är att skapa förutsättningar för en god folkhälsa i hela befolkningen, säger Åse Enkvist.

Handlingsplanen ska vara klar år 2012. På andra håll i landet pågår liknande projekt. Bakgrunden till handlingsplanen är att göra en regional nedbrytning av WHO-rapporten "Closing the gap in a generation" (Utjämna hälsoskillnader inom en generation) som kom för ett par år sedan. 

 

Fakta: 

Hälsoklyftor i Göteborg

Störst skillnader i hälsa är det i stadsdelarna Askim där ohälsotalet är 19 och i Bergsjön där ohälsotalet är 50. Låga ohälsotal har även Älvsborg, Torslanda och Centrum. Höga ohälsotal finns i Gunnared, Frölunda och Biskopsgården. 

 Ohälsotalet är Försäkringskassans mått på den totala sjukfrånvaron som ersätts från sjukförsäkringen. Siffran anger antalet utbetalda dagar från sjukförsäkringen per person mellan 20 och 64 år under 2009. 

Källa: Göteborgs stad

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu