Ockupation skapar nya självmordsbombare | Fria.Nu
Fria Tidningen

Ockupation skapar nya självmordsbombare

En förutfattad mening hos många är att religiös fundamentalism ligger bakom den våg av självmordsbombningar som vi sett under 2000-talet. Andra har insett att det i själva verket är ockupation, förtryck och desperation som ligger bakom. Själv skrev jag en artikel i Svenska dagbladet innan Irakkriget bröt ut, i polemik mot Jan Björklund som ställt sig bakom planerna på att angripa Irak. I artikeln ”Du glömde viktiga fakta, Björklund” varnade jag för att terrorismen skulle öka om USA med flera skulle starta ett krig.

Kommentar | Självmordsbombare

I oktober i år publicerades boken Cutting the fuse. The explosion of global suicide terrorism and how to stop it, som redogör för den hittills mest omfattande studien av orsakerna bakom självmordsbombningar i världen. Robert Pape och James Feldman vid Chicagouniversitetet visar att det är ockupation som ligger bakom, inte religiös fundamentalism. Robert Pape som måste räknas som en av världens främsta experter inom området gav 2005 ut boken Dying to win i samma ämne. Det nya är att underlaget är mer omfattande och sträcker sig fram till 2009.

De första självmordbomberna i Irak utlöstes efter det att landet ockuperats. Antalet självmordsbombningar gick ner till noll i till exempel Libanon när Israel lämnade landet år 2000. 95 procent av de drygt 2 000 studerade fallen av självmordsbombningar som ägt rum mellan 1980 och 2009 kan förklaras av att självmordsbombarens land varit ockuperat.

15 procent av de 343 studerade fallen som inträffade före 2003 var riktade mot USA. Därefter skedde en dramatisk förändring: 92 procent av de 1 833 studerade fallen 2004–2009 var riktade mot USA.

Det har länge varit uppenbart för dem som följt utvecklingen sedan andra världskriget att USA har haft en osedvanlig förmåga att skapa sina egna fiender. Nu har det bekräftats i ytterligare en studie.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Det meningslösa kriget lärde oss inget

I dag är det tio år sedan USA gick in i Irak och de mänskliga och ekonomiska kostnaderna för ockupationen har varit oerhörda. Ändå har ingen svensk krigshetsare dragit lärdom. Istället riskerar de att göra om samma misstag igen, skriver Pierre Gilly.

Fria Tidningen

Imperium i obalans

Bush drog in USA i två krig och sänkte
skatterna för de rika. Landet besväras av ett enormt underskott och
lever på lånade pengar. Det är inte hållbart i längden. USA
måste ge upp ambitionen om världsherravälde, skriver Lars Drake.

Fria Tidningen

Skildring av krigets eroderande fasor

Ett par dagar efter Irakkrigets början 2003 sitter femtonårige Omar intill vägkanten i Diyala öster om Bagdad. Han är indränkt i sin familjs blod och gråter hejdlöst. En grupp amerikanska marinsoldater står bredvid en sönderskjuten buss som bland andra Omars familj åkte i. Soldaterna hade order om att stanna alla bilar och skrek ”stopp!” och sköt varningsskott när minibussen närmade sig.

Fria Tidningen

Krönika: Krig med ett leende

USA:s nye president är inte en fredskandidat. Han utesluter inte militära medel mot Iran och vill trappa upp kriget i Afghanistan. När nu världen jublar över Barack Obamas seger vill Pierre Gilly påminna om att amerikanska presidenter alltid tvingas anpassa sin politik efter det militärindustriella komplexets behov.

© 2022 Fria.Nu