Nej till granskning av Acta-avtalet | Fria.Nu
Fria Tidningen

Nej till granskning av Acta-avtalet

I onsdags röstade EU-parlamentet nej till att granska och analysera Acta-avtalet ytterligare. Nu visar röstresultatet att det är en splittring inom den liberala gruppen som är orsaken till nederlaget.

Det kontroversiella handelsavtalet Acta, med åtgärder mot piratkopiering och varumärkesförfalskning, är snart färdigförhandlat. EU-parlamentet har tidigare kritiserat EU-kommissionen för att ha hållit förhandlingarna hemliga. Men när de på torsdagen fick möjlighet att ställa krav på kommissionen att det görs ytterligare analyser och granskning av avtalet, sa majoriteten nej.

– Det här är oroväckande eftersom parlamentet tidigare har kritiserat Acta och krävt att kommissionen och rådet förtydligar vad som gäller och hur medborgarnas rättigheter ska garanteras. Vi ville öka pressen på dem eftersom de har hållit förhandlingarna dolda så länge. När vi inte får stöd för det här kravet blir jag orolig att det här blir en tillbakagång, säger parlamentarikern Eva-Britt Svensson (V).

Några av kraven i förslaget är bland annat att kommissionen och rådet ska klargöra den juridiska grunden till avtalet och bekräfta att det inte förändrar reglerna om grundläggande rättigheter och dataskydd. Resolutionen har tagits fram av vänstergruppen, den gröna gruppen, socialdemokraterna och liberalerna.

Men omröstningsresultatet visar nu att nederlaget beror på en splittring i den liberala gruppen. Elva liberaler röstade emot förslaget, bland annat de två svenska folkpartistiska parlamentarikerna Cecilia Wikström och Olle Schmidt. Miljöpartiets parlamentariker Carl Schlyter är skeptisk.

– Det handlar om hur domstolarna sedan ska tolka det här. Om det i slutändan blir lika tvetydigt som i dag finns det ingen säkerhet för att medborgarnas rättigheter inte kränks. Nu har de konservativa och vissa liberaler satt stopp för det här, säger han.

Fria Tidningen har försökt nå Olle Schmidt och Cecilia Wikström utan resultat. Cecilia Wikström hälsar via sin pressekreterare Susanne Lindahl att hon avböjer från att ge några fler kommentarer och hänvisar till andra medier. Till SvD säger hon:

– Jag röstade emot resolutionen, trots att min grupp varit med att ta fram den, för att den i slutändan var för influerad av främst parlamentets vänstergrupp, den var för anti-frihandel helt enkelt.

Men det är inte bara i den liberala gruppen som det finns splittringar. Den miljöpartistiska parlamentarikern Isabella Lövin valde att inte delta i omröstningen.

– Det är en väldigt komplicerad resolution där kompromisser och förhandlingar har gjorts mellan fyra olika grupper i parlamentet. Den är väldigt lång och är ihopklippt med olika krav från alla grupperna. Vi har också haft separata omröstningar om varje enskild paragraf och många av de grönas hjärtefrågor har tagits bort, andra har funnits kvar och andra krav har lagts till. Men den var i alla fall väldigt svår att förstå och inte sammanhållande. Därför valde jag att varken säga bu eller bä om den.

Nu går avtalet vidare till nästa förhandlingsrunda. Om kommissionen nästa vecka godkänner avtalet innebär det att avtalet kan implementeras utan att först ha integritetstestats. Men Carl Schlyter säger att de kommer fortsätta arbeta för att få igenom sina krav.

– Vi får arbeta för att parlamentet gör en egen konsekvensanalys av Acta, säger han.

Fakta: 

<h2><a href="http://www.fria.nu/kategori/tema/acta">Läs mer om Acta.</a></h2>

Annons

Rekommenderade artiklar

”Acta skapar integritetsproblem”

I lördags samlades flera tusentals människor i flera städer runt om i Sverige för att protestera mot Acta-avtalet. Nästa helg väntas nya demonstrationer och kritiken växer nu mot det nya handelsavtalet.

Fria Tidningen

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu