Hallå där Göran Hådén... | Fria.Nu
Fria Tidningen

Hallå där Göran Hådén...

...aktiv i nätverket En köpfri dag, som samlar och sprider information om den internationella kampanjdagen Buy nothing day som hålls i dag, den 27 november.

 

Vad handlar En köpfri dag om?

– Det är väl främst en dag för eftertanke kring de stora frågorna om det verkligen är mer prylar som vi behöver eller om det kanske snarare är mer tid och andra vägar till välbefinnande. Sedan är överkonsumtionen ett väldigt stort miljöproblem och vi lever redan idag över våra resurser. Det här vill vi ju göra någonting åt om vi ska kunna leva med bra välfärd även i framtiden.

 

Hur kom du i kontakt med nätverket och kampanjen?

– Det var faktiskt genom några kompisar som skulle arrangera en gatuteater kring det här, år 2001.

 

Vad har förändrats sedan du blev aktiv?

– En ganska stor skillnad är när klimatfrågan började uppmärksammas på allvar för några år sedan, då det blev lättare att prata om miljöeffekterna. Man kan väl säga att det egentligen bara var en av tankarna med kampanjen från början. Just för den personliga delen finns det till exempel forskning på att människor med materialistiska värderingar är mindre lyckliga än andra och effekter som att många nu skuldsätter sig för att kunna ha råd att delta i den statusjakt och köphets som pågår. Man kan säga att det spårar ur mer och mer och i takt med det är det lättare att få med sig folk på det här.

 

Hur mycket utrymme får de här frågorna i dag, om man bortser från den här kampanjen?

– Fortfarande alldeles för liten med tanke på vilka avgörande centrala frågor det är. Vårt samhälle står och faller utan att kunna hantera frågorna. Visst, det är en stor utmaning att hitta alternativ till det tillväxtberoende, ekonomiska systemet vi har i dag. Men samtidigt vet alla att alternativet att försöka kompromissa med naturens villkor är omöjligt. Då måste man välja det svåra framför det omöjliga.

 

Politiker från höger till vänster är ganska eniga och ser dagens ekonomiska system med ständig tillväxt som självklart. Om det är så som du säger, att det finns ett stort motstånd i samhället, varför har inte det nått politikerna?

– Jag tror i allmänhet att det är för få som engagerar sig partipolitiskt. Självklart behövs människor som står utanför politiken och är opinionsbildande, men i dag står i princip alla utanför och opinionsbildar och det finns ingen som kan fånga upp frågorna i partierna.

– Men jag tror absolut att det finns potential. Det finns en medvetenhet om att vi måste göra någonting åt miljön och att ekonomin som den är i dag, mer eller mindre, är på väg att kollapsa på flera håll med EU-länder som nästan går bankrutt. Behovet av ett helt annat sätt att hantera ekonomin i förhållande till miljön tror jag blir tydligt för allt fler. När peak-oil kommer, om fem till tio år, tror jag att det som vi förespråkar i dag kommer vara ett hett alternativ för organiseringen av samhället framöver.

 

Vad händer på lördag?

– Eftersom vi är ett nätverk så får jag inte automatiskt reda på om någon planerar någonting. Men sedan får man reda på saker ändå. Jag vet till exempel att det kommer hållas ett seminarium i Stockholm i helgen på Ekoteket, Kulturhuset. Sedan vet jag att det planeras aktioner i Örebro, Umeå och Göteborg. Men det mesta handlar ju om att människor deltar som individer och kanske pratar om frågan med andra och att det uppmärksammas.

 

Vad ska du själv göra på lördag?

– Jag har planer på någon form av videorapportering. Upplägget är lite hemligt än så länge men det får man se om man går in på vår blogg på lördag.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Här är de alternativa EU-mötena

Den 17 november håller EU toppmöte i Göteborg. GFT listar alla manifestationer och event som hålls i samband med toppmötet.

Göteborgs Fria

Här kan du demonstrera på första maj

Arbetarrörelsens högtidsdag är snart här igen! Spana in GFT:s lista för tips på vad som händer under dagen; från första maj-tåg till fest och något däremellan.

Göteborgs Fria

© 2022 Fria.Nu