Fria Tidningen

De bygger broar med konst

Den 13 november är det vernissage för utställningen Knowing Me Knowing You i Uppsala. Utställningen är resultatet av ett samarbete mellan fyra olika konstnärer från fyra olika länder – och ännu flera barn.

Inför utställningen har de fyra konstnärerna jobbat tillsammans.

– Vi har följt varandra i tillblivelsen av de olika verken, säger Eva Ryn Johannissen som står för den svenska konsten i projektet.

Under arbetet har de förutom att träffas fysiskt även använt sig av en sajt där de lagt upp bilder. Bilder dels på sin egen konst men också på saker de har tyckt varit intressanta, samt de verk de hållit på med till utställningen. På så sätt har de ständigt påverkat varandra.

– När vi träffas och inspirerar varandra förändras arbetet, och så också utställningen, berättar hon.

Tanken med projektet är att är att konsten ska användas för att överbrygga de kulturella hinder som sätts mellan människor från olika delar av världen.

– Man märker när man tittar på de andra konstnärernas bilder hur de kulturella skillnaderna avspeglas, säger Eva Ryn Johannissen.

Konstnärerna har även låtit flera barn i de olika länderna måla både porträtt av sig själva och varandra. De porträtten ska nu ställas ut samtidigt.

Enligt Eva Ryn Johannissen är det slående hur olika de är.

– Där ser man så väldigt väl vilken kultur de vuxit upp i, säger hon.

Holländaren Aldrik Salverda är grafiker, medan de tre andra konstnärerna är målare även om israelen Karmela Berg gör en del installationer. Hon kommer till utställningen att göra en kombination av måleri och installation. Den fjärde konstnären heter Kakoli Sen och kommer från Indien.

– Vissa grejer har vi gjort gemensamt som vi kommer ställa ut, men det kommer också ställas ut personliga verk, säger Eva Ryn Johannissen.

Utställningen ska efter Uppsala visas i de respektive konstnärerna hemländer och i Boston i anslutning till en konferens som anordnas av Transcultural Exchange, den ideella organisation som sponsrat projektet och som vill bygga broar med konst.

Utställningen visas 13–28 november i Åhuset i Walmstedtska Gården på Sysslomansgatan 1, Uppsala.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Naturen tar plats under Uppsalas kulturvecka

Nästa vecka är det återigen dags för Uppsalas kulturvecka. Det är en vecka av, med och för människor med utvecklingsstörning. I årets program vill man uppmärksamma mångfalden i naturen.

Fria Tidningen

Uppsala Prides filmer blickar utåt

Den 4 november går Uppsala Pride av stapeln för tredje gången. Temat för årets festival är antirasism och som vanligt satsar man på film.

Fria Tidningen

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu