Göteborgs Fria

Queer antikapitalism på dagordningen

Kritiska och ifrågasättande analyser av kapitalismens drivkrafter bjuds det på när studieträffarna kring queer antikapitalism fortsätter. Bakom initiativet står Göteborgs queerinstitut och Genusvetenskapen vid Göteborgs universitet.


Seminarieträffarna kretsar kring teman som makt, arbete, begär, motstånd, identitet och queerhet. Genom mötet mellan två världar, universitetet och samhället, ska samtalet föras över och bortom gränserna.
Nu under hösten fortsätter träffarna och alla som är intresserade av området inbjuds att lyssna på föreläsningarna och delta i diskussionerna.
Lena Martinsson är lektor i genusvetenskap, vice prefekt vid Institutionen för Kulturvetenskaper på Göteborgs universitet och en av initiativtagarna.

Varför startade ni seminariet?
– Det var för att det fanns ett stort intresse hos oss som forskar och studerar genusvetenskap att undersöka hur queerteori och queerrörelse går ihop med frågor om klass och kapitalism. Samtidig märkte vi också att andra hade liknande intresse. Vi startade av forskningsskäl och i samarbete med queerinstitutet så kan aktivister och forskare diskutera tillsammans. Det var litteraturseminarium som vi hade i våras och nu ska vi diskutera texter igen.

Var det många som deltog i våras?
– Ja, det fanns väldigt stort intresse men vi såg ju också att alla var inte lika intresserade eller hade haft tid att läsa på texterna innan. Den här terminen har vi därför fokuserat mer på att ha olika gäster som föreläser och sedan diskutera utifrån det.

Hur fungerar formen av öppna seminarium?
– Vi prövar väldigt mycket med formerna. Vi får förslag hela tiden på hur vi kan utveckla det så att forskare och aktivister ska kunna mötas. Det är en diskussion som är viktig att föra, hur man kan diskutera och mötas utanför universitetet med sådana här stora viktiga teoretiska frågor. För min egen del har det varit väldigt givande, intressant och viktigt. Jag har fått många nya tankar.

Fakta: 

Queer antikapitalism

Träffarna hålls mellan klockan 17.00 och 18.30 på Vera Sandbergs allé 8, 4 tr, i lokal 2427 C

Nästa träff är den 17 nov då Miranda Josephs "Against the romance of community" diskuteras.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Reggae med rättighetsperspektiv

Gruppen Serengeti använder musiken som ett verktyg för att uppmärksamma mänskliga rättigheter och jämställdhet, och för att peppa människor till att våga satsa på sina drömmar. FRIA har träffat Liza Mukasa och Stina Göransson som sjunger i Serengeti och driver skivbolaget Illegyal Records. De åker nu till Sydafrika på en demokratiturné med spelningar, workshops och seminarier.

Göteborgs Fria

Queer antikapitalism på dagordningen

Kritiska och ifrågasättande analyser av kapitalismens drivkrafter bjuds det på när studieträffarna kring queer antikapitalism fortsätter. Bakom initiativet står Göteborgs queerinstitut och Genusvetenskapen vid Göteborgs universitet.

Göteborgs Fria

"Folk är mindre och mindre rädda för jazz"

Göteborg är Sveriges popstad nummer ett. Men här finns mycket mer att hämta än Håkan Hellström och det övriga popgänget. Jazzpianisten Fabian Kallerdahl har gjort sig ett namn de senaste åren genom sitt virtuosa och utlevande spel. Kallerdahl är denna höst aktuell med ett antal projekt, bland annat en skiva inspelad tillsammans med Lina Nyberg, där West Side Story förvandlats till skön jazz.

Göteborgs Fria

Nytt rum för dans och kultur

En ny arena för dans och kultur har öppnat i Göteborg. På Klippans industriområde flyttar E=mc2 Danskonst och 24Kvadrat in i nya större lokaler
och skapar 3:e våningen. Där kommer även andra koreografer, danskompanier och
konstformer att få plats för sin verksamhet.

Göteborgs Fria

Göteborgsfilm prisas i Asien

Den svenska filmen "Till det som är vackert" av Lisa Langseth har vunnit pris på Asiens största filmfestival.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu